fallback

Chevron се отказва от концесията за проучване и добив на шистов газ в Румъния

Това се случва съвсем скоро, след като американският енергиен гигант прекрати всички дейности в Полша

15:16 | 21.02.15 г. 9
Автор - снимка
Създател

Американският енергиен гигант Chevron се отказва от концесията си за проучване и добив на шистов газ в Румъния, предава Wall Street Journal.

Това се случва, след като миналия месец компанията съобщи, че спира всички дейности по проучване и добив на шистов газ в Полша. През 2014 г. Chevron прекрати сключените споразумения с Украйна и Литва. Изданието припомня, че и американската Exxon Mobil Corp., френската Total и Marathon Oil също са се отказали от намеренията си в Полша.

Говорител на американската компания не пояснява защо Chevron се отказва от концесията в северната ни съседка.

Прекратяването на дейностите на Chevron по добив на шистов газ в Европа може би ще бъде разочарование за някои правителства, които смятаха, че американският шистов бум ще се повтори и на Стария континент. Надеждите бяха за намаляване на зависимостта от вносни енергийни източници, най-вече от Русия.

Но напредъкът е бавен. Разочароващите резултати от проучванията в Полша и опозицията на местните спрямо хидравличния франкинг (техниката, чрез която се извлича газ от скалите), охладиха намеренията на компанията и в други страни.

Страни с обещаващи залежи като Франция и Германия наложиха мораториум върху фракинга. Във Великобритания, която вдигна забраната в края на 2012 г., компаниите трябва да получат поне седем разрешения и да преминат през дълги планови процеси преди да започнат да извличат горива. До този момент са развити едва няколко находища.

По-рано тази седмица в своя годишен преглед на енергийните пазари BP посочва, че в следващите години едва ли ще има съществен напредък по отношение на производството на шисти в Европа и във Великобритания. Като причина за това от компанията изтъкват неприветливите условия за развитието на индустрията в сравнение с тези в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още