fallback

Фед очертава доста неoбнадеждаваща картина за състоянието на икономиката

Ниската цена на петрола принуждава редица компании, добиващи нефт, да съкратят персонал, издава последното издание на Бежовата книга

09:02 | 16.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ (Фед) очертава доста неoбнадеждаваща картина в своята актуална оценка за състоянието на американската икономика, като определя растежа като „слаб“ или „умерен“ в по-голямата част на страната, пише CNBC.

Като цяло всички 12 области на Фед, обхващани в изданието на Бежовата книга, отчитат подем в имотния сектор в периода февруари-март. Въпреки това промишлената активност остава „слаба“, а продажбите на дребно излъчват разнопосочни сигнали.

Фед отдава голяма част от слабостите в икономиката на стачката на пристанищата в Западното крайбрежие, неблагоприятните метеорологични условия и ниските цени на петрола. MarketWatch преброи, че думата "време" се споменава 71 пъти. 

Налице са съкращения в компании, добиващи или обработващи нефт и произвеждащи нефтени продукти, в някои от областите, в които централната банка има представителство.

По-конкретно става дума за щати в централната част на Америка – от Минеаполис и Кливланд до Канзас Сити, Далас и Атланта. В региона на Минеаполис се намира Северна Дакота, където е концентриран щатският добив на шистов газ.

Натискът върху заплащането в енергийния сектор е „слаб“ до „умерен“. Същевременно печалбите на промишлените компании намаляват значително.

„Търсенето на промишлени продукти бе разнопосочно през наблюдавания период“, пише в Бежовата книга. „Отслабващата активност се дължи отчасти на по-силния долар, спадащите цени на петрола и суровата зима.“

Що се отнася до заетостта – редица компании съобщават, че имат проблеми с намирането на квалифицирани работници.

Продажбите на дребно получават подкрепа от ниските енергийни разходи. Продажбите на автомобили и екскурзиите се възстановяват след лошото зимно време. Може би по-важното е, че вече са налице сигнали, че потребителите харчат спестеното от по-ниските цени на петрола.

Условията в банковия сектор са „положителни“, докато тези в селското стопанство „леко влошени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още