IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската доходност по облигациите – поредната дилема пред Федералния резерв

Централната банка на САЩ се опасява от забавянето в растежа на разходите по заемите, който би трябвало да следва възстановяването на икономиката

12:58 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ниската доходност по облигациите – поредната дилема пред Федералния резерв

Федералният резерв е изправен пред още една пазарна главоблъсканица, докато се подготвя да повиши лихвените проценти, пише Bloomberg.

Централните банкери, включително ръководителят на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли, предполагат, че има нещо нередно с доходността по дълговите ценни книжа, която не расте с възстановяването на икономиката. И все пак повечето сигнали от пазара са, че има причини цената на дългосрочното финансиране да остане в депресия.

Може би най-важното послание на пазара на облигации е, че собствената прогноза на Фед за това колко бенчмарковите проценти ще се повишат още е твърде висока, дори и след като централните банкери намалиха прогнозите си през миналия месец. Пазарът очаква ниво от 2% за основната лихва през 2018 г., почти половината на това, което вижда Фед.

Федералният резерв "греши от толкова дълго време", каза Джефри Гънлак, основател на базираната в Лос Анджелис DoubleLine Capital, която управлява активи на стойност 73 млрд. долара. "Тяхните временни очаквания какво ще се случи в бъдеще буквално нямат никаква стойност, защото ценообразуването на пазара е по-важно".

Дилемата напомня на т.нар. "Главоблъсканица на Грийнспан " от 2004 г., когато доходността по дългосрочните ценни книжа на САЩ спадаше, дори и след като тогавашният председател на Фед Алън Грийнспан покачи разходите по заемите с повече от 4 процентни пункта. Пазарът осуети опитите му за затягане на кредитирането и ограничаване на крайностите, които допринесоха за най-тежката финансова криза от 80 години насам.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ отново спадна през миналата седмица – с 0,12 процентни пункта до 1,84%, след като правителствен доклад показа, че работодателите са наели най-малко работници от декември 2013 г. насам през март. Увеличението със 126 000 се оказа по-слабо от най-песимистичния прогнозата в проучването на Bloomberg. Доходността остава почти без промяна в понеделник при 1,83%.

Дъдли, който е заместник-председател на Федералната комисия за открития пазар (Federal Open Market Committee – FOMC), каза в речта си на 27 февруари, "че би било подходящо да се избере по-агресивен път на нормализация на паричната политика", ако доходността по облигациите остава твърде ниска, след като централната банка на САЩ започне да повишава нивата.

Звеното на Фед в Ню Йорк е разработило модел, който анализира доходността по облигациите, показва, че инвеститорите не искат никаква компенсация за риска, че дългосрочните лихвени проценти ще се променят. Мярката е отрицателна от 2012 г. насам, когато Фед започна своя трети кръг на изкупуване на облигации.

Въпреки че тези покупки на активи допринесоха за разбалансирането на пазара, те също така дадоха на Фед възможност да продава облигации като част от своята стратегия за излизане – инструментът за повишаване на доходността по дългосрочните книжа, изобретен от Грийнспан.

Има риск, свързан с по-агресивното затягане. Повишаването на разходите по заемите може да блокира възможностите на банките да разширят кредитирането. Кредиторите обикновено финансират дългосрочни заеми с краткосрочен дълг, който обаче може да стане по-неизгоден.

Повишаването на ставката твърде бързо "може да бъде опасно", заяви пък Тод Хедке, вицепрезидент в Минеаполис на Allianz Investment Management, която управлява активи на стойност 100 млрд. долара. "Федералният резерв ще бъде внимателен тук".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още