fallback

Чарлз Евънс: Фед трябва да вдигне инфлацията над целта си от 2% годишно

По тази причина лихвите трябва да останат близо до нулата до началото на следващата година, смята шефът на клона в Чикаго

21:09 | 18.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изправен пред инфлация, която е твърде ниска за твърде дълго, Федералният резерв трябва да се стреми да я повиши над целта си от 2 процента годишно, като поддържа лихвените проценти близо до нулата до началото на следващата година, смята президентът на клона на Фед в Чикаго Чарлз Евънс.

"За да се създаде адекватна възходяща инерция при инфлацията, мисля, че ще е подходящо лихвите да се покачват плавно за известно време след първото им увеличение.“

Тази година Евънс има право на глас при определянето на паричната политика на централната банка на САЩ. Неговото виждане е за период на ниски лихви, който е по-дълъг от гледната точка на почти всички неговите колеги.

Според него  безработицата на ниво от 5,4% е все още с около половин процентен пункт по-висока, отколкото би трябвало да бъде.

Същинската инфлация, която е само 1,3% през последната година, най-вероятно няма да се върне към целта на Фед от 2% за още три години, смята Евънс.

Евънс предупреди,  че без агресивно стимулиране на инфлацията, обществеността може да приеме, че Фед допуска неизпълнението на своите собствени цели, което подрива ефективността на паричната политика на САЩ.

Повечето ръководители на Фед, включително председателят Джанет Йелън, очакват икономическите условия да оправдаят по-високи лихви по някое време тази година.

Някои икономисти наскоро предупредиха, че ако икономиката продължава да се представя по-лошо от очакваното, Фед може да се наложи да забави вдигането на лихвите след септември, за когато се очаква то.

Евънс обаче омаловажи слабото първо тримесечие на икономиката, заявявайки, че това вероятно е временно. Вместо това той твърди, че т.нар. равновесен реален процент - лихвеният процент, при който икономиката може да функционира оптимално - все още е достатъчно нисък, за да оправдае почти нулевите ставки на Фед.

Когато този процент е доста над краткосрочните лихвени проценти и се увеличава, ще има достатъчно натиск за повишаване на инфлацията, за да оправдае повишаването на лихвата на Фед, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още