IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Евънс: Фед трябва да вдигне инфлацията над целта си от 2% годишно

По тази причина лихвите трябва да останат близо до нулата до началото на следващата година, смята шефът на клона в Чикаго

21:09 | 18.05.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чарлз Евънс: Фед трябва да вдигне инфлацията над целта си от 2% годишно

Изправен пред инфлация, която е твърде ниска за твърде дълго, Федералният резерв трябва да се стреми да я повиши над целта си от 2 процента годишно, като поддържа лихвените проценти близо до нулата до началото на следващата година, смята президентът на клона на Фед в Чикаго Чарлз Евънс.

"За да се създаде адекватна възходяща инерция при инфлацията, мисля, че ще е подходящо лихвите да се покачват плавно за известно време след първото им увеличение.“

Тази година Евънс има право на глас при определянето на паричната политика на централната банка на САЩ. Неговото виждане е за период на ниски лихви, който е по-дълъг от гледната точка на почти всички неговите колеги.

Според него  безработицата на ниво от 5,4% е все още с около половин процентен пункт по-висока, отколкото би трябвало да бъде.

Същинската инфлация, която е само 1,3% през последната година, най-вероятно няма да се върне към целта на Фед от 2% за още три години, смята Евънс.

Евънс предупреди,  че без агресивно стимулиране на инфлацията, обществеността може да приеме, че Фед допуска неизпълнението на своите собствени цели, което подрива ефективността на паричната политика на САЩ.

Повечето ръководители на Фед, включително председателят Джанет Йелън, очакват икономическите условия да оправдаят по-високи лихви по някое време тази година.

Някои икономисти наскоро предупредиха, че ако икономиката продължава да се представя по-лошо от очакваното, Фед може да се наложи да забави вдигането на лихвите след септември, за когато се очаква то.

Евънс обаче омаловажи слабото първо тримесечие на икономиката, заявявайки, че това вероятно е временно.

Вместо това той твърди, че т.нар. равновесен реален процент - лихвеният процент, при който икономиката може да функционира оптимално - все още е достатъчно нисък, за да оправдае почти нулевите ставки на Фед.

Когато този процент е доста над краткосрочните лихвени проценти и се увеличава, ще има достатъчно натиск за повишаване на инфлацията, за да оправдае повишаването на лихвата на Фед, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 4
Боян
преди 8 години
Оле колко си заблуден, повечето бяха повярвали, че ще вдигнат лихвите и затова долара се вдигна, но сега осъзнават, че за пореден път са ги излъгали, дори този лъжец в статията си признава, че скоро никой няма да вярва на ФЕД. Та трябвало им инфлация я кажи как се постига? Елементарно с ново печатане на пари, не само няма да вдигнат лихвите, но ще ПЕЧАТАТ ето фондовия пазар се засили вече всички знаят какво ще стане, сега се сещай за долара *** дали че стигне паритет с Еврото, ако Германия успее да изрита Гърция от ЕЗ шансовете два долара да се разменят за едно евро в края на годината са по-големи от колкото да се разменят 1 към 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
sssaaa
преди 8 години
Нека не излизаме от темата.Според мен долара ще достигне паритет към края на годинат спрямо еврото въпреки всички проблеми, които изпитват и USA и Европа.Увеличаване на лихвите през тази година ако ще има такова няма да е повече от 0,25 пункта, което ще разочарова така или иначе инвеститорите, които си мисля, че ще избягат при инвестиции в злато, което от своя страна би достигнало цена около 1350$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
гледам, гледам...каква я свършиха в Близкия Изток - Ирак, Афганистан, Сирия.Докато се оплитаха като патета в калчища там Китай взе Иран и Пакистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
mvr0306
преди 8 години
да, иска им се на жълтурковците, това е така, но американците могат и да бият ако някой им издърпа пържолата от чинията. Проблема на америкнаците е че се опитват да имат влияние по цял свят което е вече непостижимо поради възникване на регионални сили. Но ако поискат лесно могат да се справят с Китай чрез икономически и военен натиск (ако оставят настрана Европа и Близкия изток).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
застинал си в мисленето си някъде към 2006 г...китайците не ядат вече гарнитура, а дърпат пържолата от чинията на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
mvr0306
преди 8 години
Докато САЩ имат флот по-голям от този на следващите десет държави взети заедно няма да им се налага от никого нищо да просят. Второ - да просят от Русия по 200млн на ден е смехотворно, просто защото ФЕД може да кредитира правителството с колкото си поискат на ден. Най-вероятно са решили да играят старата игра - Китай бачкат, Русия изнася суровини,а в замяна на това получават "ценните" хартийки. И така до следващото влошаване на отношенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Незнам само дали го прави умишлено или просто защото така му е индоктринирано съзнанието в иконом.университетХенри Форд (1863 1947) го е казал : Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеТемата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 СТАВА ВЪПРОС ЗА ОРГАНИЗИРАНА МЕЖДУНАРОДНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА - БАНКОВА МАФИЯУмишлени действия и бездействия обяснени във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добреи за Бернарке и Грийнспан - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
rate hike 2-Q 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
elkin
преди 8 години
и*ах тяхно *** , ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още