fallback

Ел-Ериан: Фед изпусна възможността да вдигне лихвите

Икономическият съветник на Allianz очертава мрачна картина пред глобалните пазари

12:29 | 21.08.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв (Фед) изпусна възможността да вдигне лихвите, когато и макроикономическите данни от САЩ, и тези в международен план, бяха по-близки едни до други. На това мнение е главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан, цитиран от Ройтерс.

„Аз бих вдигнал лихвите по-рано и щях да избягам от нулевото ниво по-бързо, но това е лесно да се каже постфактум“, коментира Ел-Ериан в интервю за CNBC.

„Знаем, че имаше момент, в който данните бяха относително силни, а тези в международен план бяха добри. Сега данните в международен план са наистина плашещи. Ето защо Фед изгуби възможността, когато имаше известно доближаване“, категоричен е Ел-Ериан.

През юли Фед посочи, че икономиката се намира в момент, в който лихвените проценти трябва да тръгнат нагоре. Централните банкери обаче се притесняват, че изоставащата инфлация и слабата глобална икономика създават твърде голям риск пред покачването на лихвите. Това издава стенограмата от последното заседание на централната банка на САЩ.

След публикуването на документа в сряда трейдърите намалиха залозите, че Фед ще покачи ставките през септември.

Ел-Ериан обаче очертава мрачна картина пред глобалните пазари.

„Това, което виждаме, е класическо прекаляване, т.е. отиде се твърде далеч. Всичко започна на развиващите се пазари и продължава да се разпространява“, казва той. „Това, което се случва, е силно избягване на риска.“

Икономистът посочва, че отливът на капитали връхлита първо развиващите се пазари, като е възможно „шокови вълни да ударят и други пазари, а накрая е фондовият пазар в САЩ“.

Ел-Ериан казва това, спомняйки си за развиващите се пазари през 90-те години на ХХ век и последвалите разпродажби. През последните 13 месеца отливите на капитали от развиващите се държави доближиха 1 трлн. долара.

Повече по темата вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още