IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Китай вече не е локомотив на глобалния растеж

Вече няма динамичен източник за растеж в глобален план, смята главният икономически съветник на Allianz

11:26 | 24.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Китай вече не е локомотив на глобалния растеж

Икономистът Мохамед Ел-Ериан вярва, че Китай може да омекоти пропадането на фондовия пазар, но икономическото забавяне на страната повдига множество въпроси, пише CNBC.

„Китай вече не е локомотив на глобалния растеж, а това има своето отражение за компаниите. Има отражение на пазарите на суровини“, коментира главният икономически съветник на Allianz.

Наскоро водещият китайски борсов индекс Shanghai Сomposite се срина с 30%, след като увеличи стойността си със 150% за близо година. В отговор на това правителството наложи серия от ограничения, за да спре пропадането, включително забрана за нови първични публични предлагания и забрана големите акционери да разпродават свои акции.

Същевременно индексът Reuters CRB Commodity, следящ представянето на суровините, се потопи, след като златото слезе до най-ниското си ниво от 2010 г. насам.

„Слабостта на икономиката не е ограничена само до Китай“, казва още Ел-Ериан. Сред страните от БРИКС само Индия стои добре, споделя той. Икономистът вижда проблеми в Китай, Русия, Бразилия и Южна Африка.

„Ако погледнете страните по света, ще видите, че вече няма динамичен източник за растеж“, коментира Ел-Ериан.

Освен това пазарът започва да вгражда в цените на активите вероятността Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвените проценти тази година, което ще натисне допълнително суровините.

По-високите лихвени проценти вероятно ще привлекат инвеститори на американския облигационен пазар, което ще доведе до ръст в стойността на долара. Един по-скъп американски долар прави деноминираните в долари суровини по-скъпи за притежателите на други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
"Ел-Ериан: Китай вече не е локомотив на глобалния растеж "А, според мен, ЧОВЕЧЕСТВОТО не се нуждае толкова от растеж, колкото от устойчивост и перспективи за оживяване. Растежът е религия на икономистите и, като всяка религия, освен мироглед, е и опиум за душите.- Е, или почти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП ,и се радвам ,че проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН го осъзнава - http://darikfinance.bg/***/111777#comments Много балони - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Растежа може да се стимулира по два начина:1) кредитиране - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html2)преразпределение - ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Но като цяло растежа има таван защото Земята е затворена система тоест За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684СТАВА ВЪПРОС ЗА СИСТЕМНА КРИЗА тоест смяна на системата но банкстерите не искат да спрат да ограбват хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още