fallback

Икономическият растеж на САЩ - последната отбранителна линия

Скорошните сътресения на пазарите засенчват краткосрочните перспективи, но дали са признак за рецесия в САЩ

08:01 | 03.09.15 г. 12

Скорошните сътресения на финансовите пазари и пазарите на суровините хвърлят тъмна сянка върху краткосрочните перспективи, коментират от Investing.com.

Имайки предвид дълбочината и скоростта на срива, не е изненадващо, че няколко далновидни пазарно базирани модели сигнализират, че се задават още неприятности, като например разширен мечи пазар на акции и може би икономическа рецесия в САЩ и на други места. Но ако все още има защо да не се отказваме и да се присъединяваме към мечките, то тя се крие във факта, че широките макро тенденции в САЩ остават позитивни.

Дали това се дължи на икономическите резултати, които пристигат със закъснение, подсказвайки, че най-лошото просто предстои? Може и така да е, но това засега са само догадки.

Не трябва да се заблуждаваме: следващите няколко дни и седмици могат да бъдат – и вероятно ще са, критични за определянето дали икономическата перспектива пред САЩ се е променила спрямо последните доказателства за очакван скромен растеж. Въпреки това сегашният климат е значително по-несигурен по няколко причини, включително заради по-слабия икономически ръст в Китай, мудната експанзия на американския производствен сектор и потенциалното краткосрочно затягане на паричната политика на САЩ.

Лесно е да се отчаем от последните разочароващи икономически новини и волатилността на пазара напоследък. Но е важно да не губим поглед върху цялостната картина, особено по отношение на икономиката в САЩ.

Преди няколко седмици сайтът актуализира месечния икономически профил на САЩ, базирайки се на широк набор от показатели, които все още не показват, че новата рецесия е неизбежна. Оттогава оптимистичният облик на макро ситуацията като цяло не се е променил.

Пазарно базираната прогноза за макро тенденцията показва друго. Пазарите обаче не са съвършена мярка за анализиране на икономическите условия и затова все още е добре да се въздържаме от цялостен мечи поглед върху макро тенденциите в САЩ, поне докато суровите икономически данни продължават да излизат позитивни.

Наистина, вижда се значителна слабост в американското производство напоследък, но за момента проблемът е по-скоро бавен растеж, отколкото свиване. При всички случаи производството, което е важно при следенето на бизнес цикъла, е само една част от икономиката. Напълно възможно е производството да се окаже с лек спад, без обаче да вкара икономиката на САЩ в рецесия. По-важният въпрос е дали влошаването му се разпростира и върху други показатели. За момента обаче това не е така.

Силният доклад за продажбите на автомобили в САЩ за август от вторник предполага, че потребителските разходи се запазват на добро ниво. Сезонно коригираните годишни нива на продажби на леки превозни средства са скочили до 17,8 млн. броя, с 2,9% ръст спрямо миналата година и най-високо равнище от десетилетие насам, сочат данни на Autodata Corp.

Ключовата променлива, разбира се, е безработицата, въпреки че и тук цифрите изглеждат обнадеждаващи. Ако оптимистичните перспективи пред заетостта се променят, ще видим доказателство за това в актуализираните за август данни по въпроса през тази седмица – в доклада за частния сектор на ADP в сряда и в доклада за работните места, обявен от Вашингтон в петък.

Данните на ADP, разпространени преди началото на търговията в сряда, показват ръст на новите работни места със 190 хил. през август спрямо очаквания за 200 хил. Това е петият месец през последните шест, в който новосъздадените работни места в частния сектор са по-малко от 200 хил. 

В крайна сметка пазарно ориентиран поглед върху краткосрочното бъдеще изпраща предупредителен сигнал и то с причина. Но е твърде рано да преценим дали повишилият се риск определя правилно и макро тенденциите в САЩ, поне засега. Ако цифрите, представени през следващите дни, ни покажат нещо друго, последното убежище на оптимизма ни ще изчезне.

Междувременно внимателен и донякъде ограничен оптимизъм все още е и разумният прочит на по-широките икономически тенденции. По очевидни причини обаче границата на разочарованието оттук нататък вече няма накъде да се измества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:58 | 06.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още