IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в САЩ отчете забавяне

Разходите в строителния сектор обаче са нараснали до най-високите си нива за повече от седем години

18:00 | 01.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Темпът на растеж на производствения сектор в САЩ през август отчита забавяне до най-слабите си нива за последните две години, сочи доклад за индустрията. Разходите в строителния сектор за юли обаче отбелязват ръст до най-високите си равнища от повече от седем години, съобщава CNBC.

Institute for Supply Management съобщи, че индексът на производствената активност се е понижил до 51,1 пункта от 52,7 пункта през миналия месец, което е най-лошият му резултат от май 2013 г. Стойностите са близко до очакванията за 52,6 пункта на икономистите, анкетирани от Ройтерс. Стойности над 50 пункта са индикатор за експанзия, а под тях – за контракция.

Подиндексът на новите поръчки се е понижил до 51,7 пункта от 56,5 пункта, което също е най-ниското му равнище от май 2013 г. Индексът на изплащаните цени е спаднал до 39,0 пункта от 44,0 пункта, достигайки най-ниското си ниво от март насам и постигайки по-слаби резултати от очакванията за 42,5 пункта. Индексът на заетостта също отбелязва най-слабото си равнище от април, а този на вноса се е понижил до минимума си от януари 2013 г. насам – 51,5 пункта.

Разходите за строителство в САЩ за юли обаче са достигнали най-високите си стойности за повече от седем години, подкрепени от по-активното строителство на къщи, заводи и електроцентрали.

Министерството на търговията заяви, че разходите за строителство са се повишили с 0,7% до сезонно коригирания годишен темп от 1,08 трлн. долара, най-високото му равнище от май 2008 г. насам. Докладът коригира във възходяща посока и разходите за строителния сектор за юни до 0,7% от обявените по-рано 0,1%.

Строителството на еднофамилни къщи през юли е нараснало с 2,1%, на заводите – с 4,7%, а на електроцентралите – с 2,1%. Разходите по правителствените проекти в сектора са спаднали с 1%.

Общите разходи в строителния сектор са нараснали с 13,7% през последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още