fallback

САЩ ревизираха БВП за второто тримесечие до 3,9%

Това е поредната корекция на данните - първоначалните оценки сочеха ръст от 2,3%

17:52 | 25.09.15 г. 12

Американската икономика започна силно третото тримесечие на годината, но нови данни сочат, че производството може да се забави през последните шест месеца от 2015 г., коментира Wall Street Journal (WSJ).

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ, най-широкият показател за стоките и продуктите, произведени от икономиката, се е разраснал с 3,9% на годишна база през второто тримесечие, стана ясно от ревизираните данни на министерството на търговията, публикувани в петък.

Предишната оценка на агенцията беше за ръст от 3,7%.Икономисти, анкетирани от WSJ, очакваха темп на растеж от също от 3,7%, тоест без промяна спрямо предишната прогноза.

Министерството на търговията постоянно повишава оценката си за второто тримесечие. Първоначално през юли администрацията обяви ръст от 2,3%, но след това два пъти коригира резултатите във възходяща посока.

Въпреки че последната оценка покрива периода от април до юни, тя предполага, че икономиката е на път да отбележи стабилен, макар и незабележителен растеж през тази година.

Новите данни за потребителските поръчки на услуги са помогнали да се коригират нагоре данните за второто тримесечие. Данните от петък показват, че личното потребление се е повишило с темп от 3,6% спрямо предишната оценка за 3,1%.

Цифрите за БВП отразяват и положителни новини за строителството. Жилищното строителство е нараснало с темп от 9,3% през второто тримесечие, показва ревизираната оценка. Нежилищното строителство пък отчита ръст от 6,2%, сериозно повишение спрямо предишната оценка от 3,1%.

И все пак стабилният темп на растеж за второто тримесечие сочи възстановяване след мудното първо тримесечие, подтиснато от суровите зимни условия и проблемите по пристанищата на Западния бряг. Министерството на търговията отчете ръст на БВП едва от 0,6% през първите три месеца на годината.

Малко вероятно е данните за третото тримесечие да съвпаднат с тези от второто. Прогнозите на икономистите са за по-бавен темп от малко над 2% в периода между юли и септември.

Силният долар е направил износа на САЩ по-скъп, което поставя производителите под натиск и ограничава производството им.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви през миналата седмица, че очаква „умерен темп на растеж на годишния БВП“ през тази година, „макар че натискът върху нетния износ вероятно ще продължи още известно време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още