IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще прибегне ли Фед към увеличение на лихвените нива през декември?

Американският долар поскъпна в първите часове на днешния ден в резултат на изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън

11:15 | 25.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Ще прибегне ли Фед към увеличение на лихвените нива през декември?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американският долар поскъпна в първите часове на днешния ден в резултат на изявлението на председателя на Федералния резерв (Фед) на САЩ Джанет Йелън. Тя остави надежди, че лихвените нива в икономика номер едно ще бъдат повишени още тази година. Това нейно изказване идва само седмица след като централните банкери отложиха дългоочаквания ход на институцията.

Вследствие на тези събития доларовият индекс спечели позиции. Еврото се обезцени с 0.6%, след като спадна до 1.1163 долара, отдалечавайки се от нивата при 1.3000, на които се опита да се застопори по-рано тази седмица.

Джанет Йелън обяви още, че очаква Фед да започне повишение на лихвите по-късно тази година през декември. За да стане това обаче, е необходимо инфлацията да остане стабилна, на нива отпреди рецесията при 2% и щатската икономика да успее да подобри състоянието на трудовия пазар. Това даде допълнителен импулс на долара и зелените пари поскъпнаха спрямо японската йена до 120.37, след като преди коментарите на Йелън двойката се търгуваше на най-ниско ниво от 119.22.

Председателят на Фед засили и позициите на щатската валута спрямо австралийския долар. Освен че и без това бе поставена под изключителен натиск от забавящия се растеж в Китай, австралийската валута поевтиня спрямо долара до 0.6991 днес, което остава близо до 2.5-седмичното дъно при 0.6938. Зелените пари записват силно представяне и срещу британския паунд. Пропадането на стерлинга към 3-седмичното дъно при 1.5164 продължава, като вчера двойката се спря на най-ниски нива при бариерата от 1.5200.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Вчера еврото направи дълбока корекция на низходящия импулс, който се генерира след пасивното изявление на Фед. От днешна гледна точка не може да се каже нищо конкретно. По-добрият вариант е да оставим двойката да формира някаква структура или да опре диагоналната съпротива още веднъж, тогава ще може да търсим сигнали за вход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-4 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още