IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън даде ясен сигнал за вдигане на лихвата до края на 2015 г.

Гуверньорът нарече общите конюнктурни очаквания за американската икономика „солидни“

08:01 | 25.09.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на американската централна банка (Фед) Джанет Йелън изпрати ясен сигнал за вдигане на основния лихвен процент още до края на тази година. По време на своя реч в Амхърст, Масачузетс, която започна след края на борсовата сесия, Йелън заяви, че увеличаване на лихвата по-късно през годината би било подходящо. Условието за това обаче би било пазарът на труда в САЩ да продължи да се подобрява, а инфлацията да продължи да се движи към нивото от два процента, предава Ройтерс. 

Само преди седмица Фед отложи очакваната промяна на своята политика на нулеви лихви. С това централната банка предизвика поредния спад на курсовете на международните финансови пазари.

69-годишната Йелън изнесе лекция в университета в Амхърст. Тя каза, че повечето членове на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC), в това число и самата тя, в момента очакват, че постигането на целите за пазара на труда и на инфлацията ще доведат до повишаване на лихвените проценти до края на тази година, "последвано от постепенно темпо на по-нататъшно затягане". Тя добави: „Ако икономиката ни изненада, ние ще променим нашето мнение за подходящата парична политика". 

„Ние не можем да бъдем сигурни колко бързо ще отшуми насрещният вятър за местната икономика", каза Йелън. Последните развития в световната икономика и финансовите пазари подчертавали риска, че забавянето на растежа в чужбина може да се отрази на икономиката на САЩ. Йелън говори за "временни" ефекти от спада на цените на енергийните ресурси, които частично причинявали инфлация. 

Гуверньорът нарече общите конюнктурни очаквания за американската икономика „солидни“. Последните развития на световната икономика и на финансовите пазари нямало да засегнат съществено политиката на Фед, поясни още Йелън. Изложението на Йелън бе помрачено временно, когато 69-годишният гуверньор се поколеба към края на продължилата 52 минути презентация, спирайки за дълъг период от време, запъвайки се в някои думи и кашляйки.   Цялата ѝ реч може да прочетете на английски тук!

Преди седмица Фед се отказа от постепенно затягане на паричната политика, като посочи за мотив слабата китайска икономика и борсовата волатилност. Централната банка остави основната лихва непроменена на рекордно ниското ниво от между 0 и 0,25%.

Федералният резерв понижи основния лихвен процент практически до 0% през декември 2008 г., като това е най-ниското равнище сред водещите икономики в света. Година по-късно, през ноември 2009 г., Фед стартира и т.нар. количествени улеснения - изкупуване на финансови активи от правителството и частния сектор чрез увеличаване на паричната маса, в ход да насърчи ударената между 2007 и 2009 г. от кризите в имотния и банков сектор икономика на САЩ. 

Беше ли според Вас правилно решението на Фед да не увеличава основните лихви:

Беше ли според Вас правилно решението на Фед да не увеличава основните лихви. Ще има ли увеличение на лихвите до края на 2015 г. Мненията Ви очакваме на info@investor.bg!

Не, защото това подкопава доверието към институцията.
Да, защото реално нямаше причини за действия.
Не знам.
Общо 790 гласа

Поради дългия период на изключително ниски лихвени проценти централните банки по света са заплашени от проблеми при нормализиране на лихвите, заяви главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает в четвъртък пред участници във финансова конференция. Ако най-накрая лихвените проценти започнат да се повишават, това вероятно сега ще е по-трудно, отколкото преди, заяви Прает. По думите му фазата на нулеви лихви е продължила твърде дълго време.

„Икономиките може твърде много да са привикнали към тези лихвени проценти“, заяви той. А придържането твърде дълго към много спорната парична политика крие значителни рискове, смята икономистът. По думите му еврозоната е далеч от нормализирането на лихвения процент.

В допълнение към изключително ниските лихвени проценти Европейската централна банка (ЕЦБ) се опитва и чрез закупуване на държавни облигации да стимулира икономическия растеж. Тя се опитва и да насърчи опасно ниската според нея инфлация да се повиши. Цялата програма трябва да продължи поне до септември 2016 г. Съвсем наскоро ЕЦБ намекна за възможността за разширяване на програмата или за нейното удължаване.

Покупките на облигации се оказаха като цяло ефективна мярка за повишаване на равнището на инфлацията до целевото ниво от малко под два процента, каза Прает. „Количествените облекчения" (QE) обаче трябвало да бъдат преразгледани по-подробно, за да се реши дали те да продължат да принадлежат към инструментите на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Не очаквай тук да разберат това, което казва Йелън :)Те искат да им се каже "право куме та в очи" - точно кога и с колко ще ги дигнат :))Но ФЕД с бавенето си подготвя пазарите, да не се изненадат, за да е по-плавна реакцията.Защото няма да е еднократно, а процес, който ще продължи повече от 1 година май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 6
Misho ILIEV
преди 8 години
Не лъжа.Вярно е, че краткосрочния дълг трябва да се рефинансира. Така че, да, ако Федът вдигне лихвите на 10% утре, дългът на който му настъпва падежа ще трябва да се рефинансира при новата лихва, или да се плати, което не е много реалистично, ако говорим за целия краткосрочен дълг.Но в момента лихвите на T-bills са между -0.02 за 3-месечния дълг и 0.33% за едногодишния. При положение, че БНП на САЩ расте с над 2% няма особено голям риск при сегашното положение.http://***.bloomberg.com/markets/rates-bonds/government-bonds/us
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
IDontCare
преди 8 години
Стига си лъгал, дюд! For the United States government, on the other hand, a 5% increase in interest rates on the national debt would raise the annual deficit by about $900 billion per year. Because the government borrows the money to make interest payments, this could set off a chain reaction of paying interest on money borrowed to pay interest, leading to a national debt increase of $67 trillion in 20 years (absent major tax increases). http://danielamerman.com/va/Conflict.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
Misho ILIEV
преди 8 години
> Ако увеличат лихвения балона се пука!Смяташ, че активите като се дисконтират с 25-50 базови пункта повече и пазара ще се срине (под срине нямам предвид падане от 2-3%, както тука журналистите често се изказват). > Освен това едва ли ще го вдигнат много защото с тоя държавен дълг ще трябва да вдигат и данъците, а идват президентски избори... На ДЦК които вече са продадени купоните/доходонстността са фиксирани. Така, че по тях САЩ няма да плаща повече, дори лихвата да се дигне утре на 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
Основния ти проблем /но не единствения/ е, че Няма как чрез официалните ТЯХ, да разбереш за манипулацията налагана от ТЯХ! - Теорема 2 на Гьодел! /"Ако теорията T е непротиворечива, формулата (T е непротиворечива) е недоказуема в T."/После: "ПРОБЛЕМА СИ Е ТЕХЕН" - не е техен, щом го преживяват и изплащат маймуните, значи е на маймуните! :)))От това, че тези го създават, нито следва че те не знаят за него, нито че е техен проблема... Но от това, че ти им вярваш /щом ги цитираш и налагаш сам/, следва че имаш проблем, щом вярвайки им, сам провеждаш отврата който налагат и без теб, достатъчно добре :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
определено трябва да се разсъждава от различни гледни точки тоест дали ФЕД незнаят ,че става въпрос за системна криза или просто са луди според формулировката на Айнщайн Аз лично мисля ,че някои от тях са наясно ,че става въпрос за криза на системата тоест става въпрос за нова система както и Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsВ КРАЙНА СМЕТКА ПРОБЛЕМА СИ Е ТЕХЕН НО ТАКА ВКАРВАТ СВЕТА В ХАОС И ВОЙНА КОГАТО БАЛОНИТЕ ПОЧНАТ ДА ГЪРМЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
IDontCare
преди 8 години
Ако увеличат лихвения балона се пука! Освен това едва ли ще го вдигнат много защото с тоя държавен дълг ще трябва да вдигат и данъците, а идват президентски избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
Misho ILIEV
преди 8 години
Ако Китай не изтрещи в следващите седмици - най-вероятно наистина ще вдигат fed funds target.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
rainmaker
преди 8 години
I guess I should warn you, if I turn out to be particularly clear, youve probably misunderstood what I said.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
iivanoff
преди 8 години
Ако аз те лъжа винаги по един и същи начин, но ти очакваш всеки път различен резултат, от това не следва че аз съм луд, щом използвам едни и същи методи /успешно за да те лъжа/, ... а ти :)))Поздрави "Айнщайн" от мен :)))))А иначе Йелън ви казва толкова много неща, че чак не вярвам на възприятията си! Ето:"Ако икономиката ни изненада, ние ще променим нашето мнение за подходящата парична политика.""Ние не можем да бъдем сигурни колко бързо ще отшуми насрещният вятър за местната икономика.""Йелън говори за "временни" ефекти от спада на цените на енергийните ресурси, които частично причинявали инфлация."Ето още какво ви казват: "Икономиките може твърде много да са привикнали към тези лихвени проценти. А придържането твърде дълго към много спорната парична политика крие значителни рискове."Ама ако "разсъждавате" само от една гледна точка, както с "определението на Айнщайн за лудост", то наистина няма как да разберете нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още