fallback

САЩ са готови да работят с Иран и Русия за решение на конфликта в Сирия

Срещата между Барак Обама и Владимир Путин може да подскаже следващите действия за прекратяване на конфликта

20:42 | 28.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател

Съединените щати са готови да работят с Иран и Русия, за да се опитат да сложат край на сирийския конфликт, заяви американският държавен глава Барак Обама, но настоя, че не може да има връщане към предишното статукво под властта на сирийския президент Башар ал Асад, предава Ройтерс.

В реч пред Общото събрание на ООН Обама описа Асад като тиранин и главен виновник за гражданската война, в която за последните четири години загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха прогонени от домовете си и търсят убежище в страната си или като бежанци в чужбина.

Въпреки това американският президент не призова директно за свалянето на Асад, а предложи осъществяването на преход от неговото управление - поредният знак, че въпреки враждебната си нагласа към сирийския лидер, САЩ са готови той да остане на поста си още известно време.

“Съединените щати са готови да работят с всяка страна, включително Русия и Иран, за разрешаването на конфликта”, заяви Обама по време на годишното събрание на световните лидери. “Ние трябва да признаем, че не може да има връщане към предвоенното статукво след толкова много кръвопролития”.

Изразявайки готовността да работи с Иран и Русия, Обама открито признава тяхното влияние в Сирия.

Американският държавен глава ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в понеделник, а разговорите между двамата могат да подскажат за това как може да се сложи край на конфликта, който отне години дипломатически усилия.

САЩ имат дълбоки разногласия с Русия, свързани с анексирането на Крим от Украйна през март 2014 г., както и с военната подкрепа за проруските сепаратисти в източната част на Украйна. САЩ и Европейският съюз наложиха икономически санкции на Русия в отговор на действията ѝ.

“Не можем да дадем подкрепата си, когато суверенитетът и териториалната цялост на една страна са грубо нарушени”, коментира Обама. “Това е основата, на която лежат санкциите, които САЩ и нашите партньори наложиха на Русия, това не е желание за връщане към Студената война”.

Американските власти вярват, че Путин струпва руски сили, включително танкове и бойни самолети, най-вече заради страха на Москва, че хватката на Асад отслабва и желае да го подкрепи, за да запази руското влияние в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още