IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са готови да работят с Иран и Русия за решение на конфликта в Сирия

Срещата между Барак Обама и Владимир Путин може да подскаже следващите действия за прекратяване на конфликта

20:42 | 28.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съединените щати са готови да работят с Иран и Русия, за да се опитат да сложат край на сирийския конфликт, заяви американският държавен глава Барак Обама, но настоя, че не може да има връщане към предишното статукво под властта на сирийския президент Башар ал Асад, предава Ройтерс.

В реч пред Общото събрание на ООН Обама описа Асад като тиранин и главен виновник за гражданската война, в която за последните четири години загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха прогонени от домовете си и търсят убежище в страната си или като бежанци в чужбина.

Въпреки това американският президент не призова директно за свалянето на Асад, а предложи осъществяването на преход от неговото управление - поредният знак, че въпреки враждебната си нагласа към сирийския лидер, САЩ са готови той да остане на поста си още известно време.

“Съединените щати са готови да работят с всяка страна, включително Русия и Иран, за разрешаването на конфликта”, заяви Обама по време на годишното събрание на световните лидери. “Ние трябва да признаем, че не може да има връщане към предвоенното статукво след толкова много кръвопролития”.

Изразявайки готовността да работи с Иран и Русия, Обама открито признава тяхното влияние в Сирия.

Американският държавен глава ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в понеделник, а разговорите между двамата могат да подскажат за това как може да се сложи край на конфликта, който отне години дипломатически усилия.

САЩ имат дълбоки разногласия с Русия, свързани с анексирането на Крим от Украйна през март 2014 г., както и с военната подкрепа за проруските сепаратисти в източната част на Украйна. САЩ и Европейският съюз наложиха икономически санкции на Русия в отговор на действията ѝ.

“Не можем да дадем подкрепата си, когато суверенитетът и териториалната цялост на една страна са грубо нарушени”, коментира Обама. “Това е основата, на която лежат санкциите, които САЩ и нашите партньори наложиха на Русия, това не е желание за връщане към Студената война”.

Американските власти вярват, че Путин струпва руски сили, включително танкове и бойни самолети, най-вече заради страха на Москва, че хватката на Асад отслабва и желае да го подкрепи, за да запази руското влияние в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Да ти кажа за мен е по-интересно какво мислят мошетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... След тази реч на Обанго руските медии го кръстиха "волк- вегетарианец"... пхахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Да бе , таман откриха правилната линия ...опа тя се сменила , е утре ше си припомняме руския !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Американският журналист отбелязва, че много се говори за военното присъствие на Русия по границата и някои твърдят, че руските войски се намират на чужда територия. Президентът Путин отговаря:А имат ли САЩ военно присъствие в Европа? и на утвърдителния отговор на Чарли Роуз продължава: В Европа е разположено тактическо ядрено оръжие на САЩ. Това не трябва да се забравя. Какво означава това? Че сте окупирали Германия, или просто сте преобразували окупационните войски в такива на НАТО? Ако ние държим своя войска на наша територия до границата с някоя държава, вие смятате, че това вече е престъпление?http://epicenter.bg/article/Znaem-kolko-platiha-SASht-za-svalyaneto-na-Yanukovich/81650/7/97
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Съединените щати са готови да работят с всяка страна, включително Русия и Иран, за разрешаването на конфликта==Да не се заблуждават само, че някой се е съмнявал че ще работят с Русия! От Русия само могат да се самоизолират. Само това им е позволено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
"Президентът Росен Плевнелиев получи потупване по рамото за антируската политика, която води. Хвалбите дойдоха от шефа на Българо-американски инвестиционен фонд Гари Макдугъл, цитиран от The Wall Street Journal."Някой пак е акал ....за да го потупат по рамото ! :)))))) Интересно когато САЩ започнат да си сътрудничат с Русия и Путин го "напляска" какви ще ги плещи!? Защото Обанго дори сега не го е забелязва, камо ли после . Пет пари няма да дава за него и държавицата му, която с глупави изявления е вкарал в 3-та глуха. :))) На призивите му за помощ, Обанго кротко потупвайки го, ще му каже : " еее ще изтърпиш няколко шамара в името на демокрацията..ха ха ха а и си свикнал!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още