IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Американската икономика ще расте умерено

Спирачни фактори за производството обаче са несигурността в енергийния сектор, както и силната конкуренция от страна на Китай

08:15 | 15.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на САЩ продължава уверено пътя си към растежа, смята Федералният резерв. Икономическата активност се е повишила леко от средата на август до началото на октомври, показва Фед в  т. нар. Бежова книга – доклада си за икономическата активност в редица области.

Производственият сектор се развива разнородно, но като цяло по-слабо, показва икономическият доклад. Спирачни фактори са несигурността в енергийния сектор, както и силната конкуренция от страна на Китай. Силният долар също така забавя туризма в Ню Йорк, Минеаполис и Далас. 

Въпреки това американските предприемачи са оптимисти за краткосрочните перспективи. Девет от дванадесетте района, които обхваща докладът на Фед, отчитат малък или умерен растеж за отчетния период. При представянето на предишната Бежова книга обаче в единадесет от дванадесетте региона имаше ръст. От някои райони идват и съобщения за липсата на особено квалифицирана работна ръка.

Икономиката на САЩ е нараснала по-специално благодарение на силното вътрешно търсене от април до юни с 3,9 на сто на годишна база. Независимо от това президентът на Фед Джанет Йелън не прекрати през септември ерата на евтините пари и ниските лихви. Преди всичко заради притеснения за забавяне на световната икономика централната банка остави непроменен лихвения процент. Йелън заяви, че увеличение все пак може да има през тази година, ако инфлацията остане стабилна, а икономиката на САЩ бъде достатъчно силна, за да се справи с увеличението на лихвените проценти.

Въпреки това последните слаби данни за американската икономика предизвикаха съмнения на финансовите пазари относно това дали Йелън все пак ще се осмели на подобен ход през 2015 г. Това ще бъде първото увеличение от почти едно десетилетие. Федералният резерв поддържа лихвените проценти на исторически ниското ниво от нула до 0,25% от пика на световната финансова криза в края на 2008 г.

Докладът се основава на проучвания в дванадесетте региона на Фед. Резултатите служат като подготовка за решението при следващата среща на 27 и 28 октомври. Преди да вземат решения за паричната политика, регионалните клонове провеждат широки проучвания сред икономическите актьори в страната, за да получат една меродавна картина на икономическото развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Бита карта не е, и едва ли ще стане. Но по принцип има и такъв риск, ако ККП се покжат достатъчно глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
По тая логика и в Китай няма растеж. С 250% дълг спрямо БНП и силно забавящ се износ, единственото спасение за Китай е вътрешното потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
бабето казва, каквото са и наредили да каже. както и другите клоуни в американския цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Китайците ич не са бита карта, те фактически са най-добре от всички погледнато икономически и от работилница преминават полека лека в консуматори. Те пари имат ти не ги мисли, но на собствения си пазар ше лансират китайски стоки - да не са луди да пълнят гушата на другите и печалбата да се изнася по терлици от там. Това им е проблема на Запада за "забавянето на Китай" не друго, просто са нема кой да им купува стоките на Запада, жълтурите всичко копирали и си продават свойте копия ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ше разсте тя, те първо да си платат пенсиите не да дават акъл на Гърция кво щоIllinois To Delay Pension Payments Amid Budget Woes: "For All Intents And Purposes, We Are Out Of Money Now"http://***.zerohedge.com/news/2015-10-14/illinois-delay-pension-payments-amid-budget-woesнемат пари, а оня клоун fon обяснява вчера кой колко държави % били от GDP на Сашови ..... къде сте тръгнали боси през ливадата ве ей, без пояс отиват да плуват на длибокото ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още