fallback

Обама: Изпращането на сухопътни войски в Сирия ще бъде грешка

Според американския президент избраната стратегия до момента ще е тази, която ще проработи

21:24 | 16.11.15 г. 10

Американският президент Барак Обама призна днес, че терористичните нападения в Париж са били "ужасен и отвратителен неуспех" в борбата с "Ислямска държава", но не показа признаци за съществена промяна на своя подход за разгромяване на екстремистката групировка, предава БТА, цитирайки Associated Press.

"Стратегията, която представяме, е стратегията, която в крайна сметка ще проработи", каза Обама на пресконференция при приключване на срещата на върха на Г-20 в Турция. "Това ще отнеме време", заяви той.

Президентът твърдо отхвърли призивите на критици, включително някои републикански претенденти за кандидат-президент на САЩ, да изпрати американски сухопътни войски в Сирия. Според него подобна стъпка "би била грешка" и няма да проработи, освен ако САЩ не искат да бъдат постоянна окупационна сила в региона.

По думите му САЩ ще засилят военновъдушната си операция, както и въоръжаването и обучението на умерени сили. Той призова другите държави да засилят участието си в борбата с екстремистите.

Обама каза, че САЩ не виждат полза от създаване на забранена за полети зона в Сирия, посочва ТАСС. Той заяви, че САЩ не подценяват възможностите на "Ислямска държава", но са наясно, че групировката може да извършва нападения в западни страни, отбелязва Ройтерс.

Според него "Ислямска държава" не води конвенционална война, затова е трудно да бъде спряна, а САЩ биха играли по сценария на групировката, ако действат като че тя е държава.

"Случаят тук не е такъв. Това са убийци. Не става дума за техните умения или за конкретните оръжия, които притежават, а за споделяната от тях идеология и готовността им да умрат", каза Обама.

По думите му разузнавателните агенции не са имали информация за конкретни заплахи в Париж, където миналата седмица бяха извършени съгласувани нападения, отнели живота на 129 души, но са отчели потенциала на "Ислямска държава" за атаки в западни държави през последната година.

Обама посочи, че ще има засилване на обмена на информации между разузнавателните служби на САЩ и Франция след атентатите в Париж, предаде Франс прес.

"Днес съобщаваме за ново споразумение за засилване на практиките, чрез които ние ще споделяме разузнавателни данни и оперативни военни информации с Франция", каза президентът.

Относно ударите в Сирия Обама заяви, че международната коалиция е нанесла около 8000 удара срещу групировката в Сирия, посочва ТАСС.

"Сега "Ислямска държава" контролира все по-малко територии в Сирия. Коалицията е нанесла до днес 8000 удара срещу "Ислямска държава". Ние продължаваме да изтласкваме групировката. В Ирак неотдавна освободихме от "Ислямска държава" района Синджар", каза той.

Що се отнася до изгледите за уреждане на ситуацията в Сирия, Обама каза, че сред "основните страни от международната общност има съгласие за спиране на войната", а "съществуващата стратегия е вярна".

Обама приветства скромния напредък в преговорите за Сирия, допълва Франс прес.

"Ние в крайна сметка отчетохме скромен напредък на дипломатическия фронт. На разговорите във Виена за първи път беше постигнато споразумение между ключовите страни", каза Обама, визирайки споразумението, постигнато в австрийската столица събота относно политически преход в Сирия.

Накрая американският президент призова да се избягва амалгамата между бежанци и тероризъм, предаде Франс прес.

"Хората, които бягат от Сирия, са онези, които страдат най-много от тероризма, това са най-уязвимите хора. Много е важно да не затваряме сърцата си за жертвите на подобно насилие", каза Обама.

Той похвали германския канцлер Ангела Меркел за нейната храброст във връзка с бежанската криза, предаде ДПА. "Хора като Ангела Меркел възприеха много смела позиция, като казаха, че е наше морално задължение на човешки същества да помагаме на хората, които са в подобна уязвима ситуация", каза Обама.

Всичко за войната в Сирия можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още