IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Изпращането на сухопътни войски в Сирия ще бъде грешка

Според американския президент избраната стратегия до момента ще е тази, която ще проработи

21:24 | 16.11.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама призна днес, че терористичните нападения в Париж са били "ужасен и отвратителен неуспех" в борбата с "Ислямска държава", но не показа признаци за съществена промяна на своя подход за разгромяване на екстремистката групировка, предава БТА, цитирайки Associated Press.

"Стратегията, която представяме, е стратегията, която в крайна сметка ще проработи", каза Обама на пресконференция при приключване на срещата на върха на Г-20 в Турция. "Това ще отнеме време", заяви той.

Президентът твърдо отхвърли призивите на критици, включително някои републикански претенденти за кандидат-президент на САЩ, да изпрати американски сухопътни войски в Сирия. Според него подобна стъпка "би била грешка" и няма да проработи, освен ако САЩ не искат да бъдат постоянна окупационна сила в региона.

По думите му САЩ ще засилят военновъдушната си операция, както и въоръжаването и обучението на умерени сили. Той призова другите държави да засилят участието си в борбата с екстремистите.

Обама каза, че САЩ не виждат полза от създаване на забранена за полети зона в Сирия, посочва ТАСС.
Той заяви, че САЩ не подценяват възможностите на "Ислямска държава", но са наясно, че групировката може да извършва нападения в западни страни, отбелязва Ройтерс.

Според него "Ислямска държава" не води конвенционална война, затова е трудно да бъде спряна, а САЩ биха играли по сценария на групировката, ако действат като че тя е държава.

"Случаят тук не е такъв. Това са убийци. Не става дума за техните умения или за конкретните оръжия, които притежават, а за споделяната от тях идеология и готовността им да умрат", каза Обама.

По думите му разузнавателните агенции не са имали информация за конкретни заплахи в Париж, където миналата седмица бяха извършени съгласувани нападения, отнели живота на 129 души, но са отчели потенциала на "Ислямска държава" за атаки в западни държави през последната година.

Обама посочи, че ще има засилване на обмена на информации между разузнавателните служби на САЩ и Франция след атентатите в Париж, предаде Франс прес.

"Днес съобщаваме за ново споразумение за засилване на практиките, чрез които ние ще споделяме разузнавателни данни и оперативни военни информации с Франция", каза президентът.

Относно ударите в Сирия Обама заяви, че международната коалиция е нанесла около 8000 удара срещу групировката в Сирия, посочва ТАСС.

"Сега "Ислямска държава" контролира все по-малко територии в Сирия. Коалицията е нанесла до днес 8000 удара срещу "Ислямска държава". Ние продължаваме да изтласкваме групировката. В Ирак неотдавна освободихме от "Ислямска държава" района Синджар", каза той.

Що се отнася до изгледите за уреждане на ситуацията в Сирия, Обама каза, че сред "основните страни от международната общност има съгласие за спиране на войната", а "съществуващата стратегия е вярна".

Обама приветства скромния напредък в преговорите за Сирия, допълва Франс прес.

"Ние в крайна сметка отчетохме скромен напредък на дипломатическия фронт. На разговорите във Виена за първи път беше постигнато споразумение между ключовите страни", каза Обама, визирайки споразумението, постигнато в австрийската столица събота относно политически преход в Сирия.

Накрая американският президент призова да се избягва амалгамата между бежанци и тероризъм, предаде Франс прес.

"Хората, които бягат от Сирия, са онези, които страдат най-много от тероризма, това са най-уязвимите хора. Много е важно да не затваряме сърцата си за жертвите на подобно насилие", каза Обама.

Той похвали германския канцлер Ангела Меркел за нейната храброст във връзка с бежанската криза, предаде ДПА.
"Хора като Ангела Меркел възприеха много смела позиция, като казаха, че е наше морално задължение на човешки същества да помагаме на хората, които са в подобна уязвима ситуация", каза Обама.

Всичко за войната в Сирия можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Абе нещо се случи на срещата в Анталия! Всички се изредиха на килимчето пред оня изолирания, джуджето, и после изведнъж запяха други песни - Обама и Ердоган дадоха заден за зони за сигурност, Оланд заяви, че не Асад е проблемът в Сирия, Камерън усмихнат се снима в ръкостискане с Путин, а Меркел... абе някой разбра ли дали Меркел беше изобщо там?А руснаците замлатиха и Ракка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
LaCosta
преди 8 години
"Защо ще изпращат американски сухопътни части след като...." А дали вече не са изпратили? Възможно ли е в една държава от само себе си да възникне тежковъоръжена опозиция?След като американската армия е наемна армия, защо е необходимо на американската управляваща върхушка да наема у дома американци и да ги праща официално в Сирия, след като може тихомълком да плати, въоръжи и обучи наемници от цял свят и пак да си ги прати в Сирия? При втория вариант завоевателите биха изглеждали даже като освободители на "потиснатия от диктатора сирийски народ", а Обама ще може да обяснява колко усилено САЩ се бори за мира и даже нобелова награда за мир ще получи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Заради изборите дава назад Сашовеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Защо ще изпращат американски сухопътни части след като за тази цел им служат европейците.В Сирия ще бъдат изпратени източноевропейци и , разбира се, французи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 21
ing5roff
преди 8 години
Я по добре върви да измиеш чиниите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 24
fri
преди 8 години
investor,Статиите ви са много добри, сайта е чудесен, редовно го чета.Но да не бяха няколкото психясали коментиращи, които развалят всичко!Не е ли време да ги баннете, за да отидат да си пият хапчетата? И за да се радваме на един интелигентен сайт. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 17
ing5roff
преди 8 години
Ами грешка ше е ...щот като поизтрепят малко маскирани клоуни и като им видят американските муцуни хептен ше и светне ***.ния зад.ник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 17
белот
преди 8 години
Отвратен ли си пич...и аз ...оставяй го тоя *** , гледай дядя Вова как им разказва играта...още в началото на полувремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 16
Hahoto
преди 8 години
Хвали Меркел, че е смела, а самия той страхливец. Ни операцията му в Близкия изток, операция, нито сърцето му готово да подаде ръка на бежанците - един-два милиона от Либия, Афганистан и Сирия, няма да се опрат на Великата демокрация,напротив, ще са пример за целия свят, но не би. Горещите кестени да ги вади фрау Меркел, по възможност с голо ду$***, великия брат само ще се възхищава. Толкова много двуличие, направо отвращава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още