IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците от средната класа вече не са мнозинство

Доклад на Pew Research Center показва, че делът на средната класа в САЩ се е свил до 50%

14:48 | 11.12.15 г. 18
Американците от средната класа вече не са мнозинство

Американците от средната класа вече не са мнозинство, а са изместени от социалните групи под и над тях, сочи анализ на Pew Research Center.

В началото на 2015 г. 120,8 милиона американци живеят в домакинства със средни доходи, а 121,3 милиона – в домакинства с ниски или високи доходи, показват правителствените данни, използвани в проучването.

Авторите на доклада посочват, че през 21 век американците от средната класа изостават финансово, като медианните доходи на домакинствата от средната класа намаляват с 4% между 2000 и 2014 г., а медианното благосъстояние – активи минус дългове – се понижава с 28% между 2001 и 2013 г. 

„Тази динамика вече предизвика редица призиви от целия политически спектър за действия и властите може да се окажат под натиск да стимулират доходите“, казва Гари Шилинг, президент на фирмата за икономически проучвания A. Gary Shilling and Co. Пред CNBC той казва, че мерките могат да бъдат под формата на фискални стимули, а не на парични стимули, каквито централните банки прилагаха през последно време.

През 2015 г. 9% от американците са в групата с най-високи доходи, което е двойно по-голям дял в сравнение с 1971 г., когато те са 4% от населението. Делът на американците с най-ниски доходи също се е увеличил от 16% през 1971 г. до 20% през 2015 г.

Pew Research Center определя доходи на средната класа като сума, равна на между 67 и 200% от общите медианни доходи на домакинствата.

Авторите посочват, че средната класа в САЩ се свива в продължение на над четири десетилетия и делът на американците в тази група намалява от 61% през 1971 г. до 50% през 2015 г. Според доклада от 70-те години насам печелившите от тази динамика са хората над 65 години. Бедността сред тях е намалява от 25% през 1970 до 10% през 2014 г. За сравнение, младежите между 18 и 29 години стават повече в групата на американците с ниски доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 8 години
ти му говориш, то ти приказва .... извън темата, любимата ми група е Мегадет-лоши американци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
И продължаващ да ги говориш баце :))) И то огромни :) Айде сега погледни внимателно няколко цифрички и помисли, ако ти е възможно :) средна класа от 61 % на 50 % намалява с 17 % :) До тук добре за теб. Обаче.. хората с мн високи доходи от 4 % - скачат до 9 % т.е скачат с 125 % :) А Хората с ниски доходи от 16 % отиват на 20 % те ръст с 25 % :) Извода - голяма част от излизащите от определението средната класа отиват в групата на високите доходи :) Отделно както е видно сред ниските доходи предобладават младите хора вече - което е обяснимо с далеч по дългия курс на образование сега, отколкото преди 40 години и съответното по късно влизане на пазара на труда.. :)) Четене и мъсъл ти липса баце :) И то много :)) А САЩ ще ги дочакаш да се спихнат като цъфнат налъмите на арменския поп хаха :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Камен Донев: За простотията https://***.youtube.com/watch?v=CGf7ejp8v0cКамен Донев, известен актьор и драматург, говори за крахът в обществото и културата.----------------------------------------------------------------------------------ето човека казва от собствен житейски опит за наблюдения над българското общество за времето след прехода .... значи пак съм бил прав .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
пхахах ммм добрем умствено осакатените сте вие ве брачед но не може да го разберете тъй като околната среда с Азис и Славчо е такава аз и да искам не мога да ви го обясня ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 8 години
щото си агресивен *** и никой не му се занимава вече с теб ... ей за това никой не ти отговаря, то и аз мислех ама нали съм толерантен към умствено-осакатените твари. та дано вденеш най-после и да се спреш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ей това е рекорд 0-7 :)) и пак пише,че средна класа йок и пак не им се верва на троталите .... :)) миии добре ше чакаме официално да обяват разпада на Империята по BTVто и тогава барем поверват .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 13
michaelis12
преди 8 години
Гошеее нали глупости говорех батко, ти що взе руски, а не амерски паспорт кат всичко е тужур ...... Прикаам си аз, обаче Гошката,data и още куп отбора на г.лупците спорат тука с червения комунист.... "не ве как ве, там са супер, те онея руснаци са умрели, ама в Америка разбираш ли са фанали на Муро папуро".... :))Хванали са ама кожевия, скоро кат Българията само такслери и сервитьорчета в МакДонадса, гроздоберчета и студентчета и толкоз ..... да очакваме българските емигрантчета скоро пак у дома ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Както се казваше в едно предаване: "We're still waiting for the trickle"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още