IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият тест за пазара на облигации за 2016 г. привлече почти 16 млрд. долара

Осем компании и банки встъпиха на пазара с нови оферти за облигации в първото американско емитиране за новата година

11:00 | 06.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американски и европейски компании са привлекли 15,8 млрд. долара във вторник в първия тест за американските капиталови пазари от началото на годината, след като турбуленцията на китайските финансови пазари затвори първичния пазар в понеделник, съобщава Financial Times.

Осем компании и банки встъпиха на пазара с нови предложения за облигации в първото американско емитиране за новата година.

Предложенията включват сделки за няколко милиарда долара от Walt Disney, Ford Motor Credit, Citigroup, Santander UK и Barclays и доведоха до най-натоварения ден от почти месец, след като Visa продаде дълг за 16 млрд. долара в началото на декември.

Разпродаването на китайските капиталови пазари, предизвикано от незадоволителните производствени данни, се разпространи на глобалните борси в понеделник, като основните капиталови индекси в САЩ и Европа потънаха заради подновените опасения за икономиката на страната.

„Китай очевидно се отразява на пазара по отношение на достъпа на емитентите, но това, което видяхме в понеделник бе надминаването на капиталовия пазар от кредитния“, казва Тод Махони, ръководител на отдела за фиксиран доход за Америка в UBS. „Това даде на емитентите увереността да тестват пазара въпреки следващия ден, през който капиталови фючърси отново се понижиха“.

Постепенно завръщане на компаниите към пазара подчертава сдържаността на инвеститорите след предизвикателната 2015 г., когато американските корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг отчетоха спад от 0,7%, сочат индексите на Barclays.

Анализатори и банкери във вторник заявиха, че все пак очакват нарастващата доходност по корпоративния дълг с висок рейтинг да привлече мениджъри на портфейли към нови трансакции през следващите седмици въпреки последните изходящи потоци.

Стратези от Bank of America Merrill Lynch оценяват, че американският пазар с висок рейтинг сега формира три четвърти от глобалната печалба от корпоративна доходност спрямо 50% през 2011 г. Доходността по дълга с висок рейтинг е нараснала до 3,66% от 2,84% през миналия април.

Сделките във вторник включват оферта за 3 млрд. долара от Disney в пет транша с матуритет, вариращ от 3 до 30 години.

Американската компания зад „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ предлага 1 млрд. долара в 10-годишни облигации с купон от 3% и доходност от 3,05%, което е с около 80 базисни пункта над бенчмарка на финансовото министерство, твърди запознат източник.

Банкерите са били в състояние да засилят спреда от първоначалните ценови индикации по-рано в търговията, като 10-годишният дълг в крайна сметка се е продал с доходност под последната оферта за облигации на Disney през септември.

Barclays е привлякла 4 млрд. долара с 5- и 10-годишни облигации, най-голямата оферта за деня, докато Citi е продала 10-годишни ценни книжа за 2 млрд. долара.

Джуди Лури, корпоративен кредитен анализатор към Janney Montgomery Scott, очаква няколко натоварени дни с емитиране на дълг преди старта на сезона на отчетите в САЩ, когато много компании спират да правят това.

Лури добавя, че инвеститорите се настройват към възможните колебания на волатилността, когато компаниите влязат на пазара.

"Ще видим още спорадично емитиране, подобно на това през 2015 г., когато имахме периоди с много емитиране и периоди, през които пазарът бе тих", допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още