IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка вля близо 20 млрд. долара във финансовата система

Мярката има за цел да успокои инвеститорите след шоковото разпродаване в понеделник, довело до прекратяване на търговията

12:40 | 05.01.16 г. 6
<p>
	Китайската народна банка в Пекин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Китайската народна банка в Пекин. Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка е инжектирала 130 милиарда юана (близо 20 милиарда долара) във финансовата система, за да успокои пазарите след шоковото разпродаване в първия ден от борсовата търговия на 2016 г., съобщи MarketWatch, позовавайки се на изявление на банката.

Народната банка е наляла ликвидност чрез обратно изкупуване на седемдневни облигации с лихва 2,25%.

MarketWatch посочва, че в понеделник централната банка реши да не подновява кредитната линия на същата стойност за Китайската банка за развитие с аргумента, че ликвидността е достатъчно висока. Това обаче накара инвеститорите да смятат, че регулаторът се готви да затегне паричната политика като част от намерението да проведе реформа за устойчив ръст на икономиката.

С вливането на средства на финансовите пазари банката изглежда иска да увери инвеститорите, че не е променила политиката си за стимулиране на икономиката, коментира изданието.

В понеделник, първия ден от борсовата търговия на 2016 г., операциите на финансовите пазари бяха прекратени след 7-процентов спад на индексите в резултат на публикуваните незадоволителни макроикономически данни. Във вторник сесията беше динамична, като повечето индекси приключиха на червено, а единствено широкият CSI300 записа ръст от близо 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
То не е необходимо някой да вярва във всемогъществото на долара. Просто докато долара продължи да доминира навсякъде по света положението ще си остане същото. Вече на кого въобще му пука за дълговете на САЩ и за това кога щели да бъдат изплатени? Може накрая да се окаже че кредитодателя никога няма да си ги поиска АКО администрацията на Белия дом служи "на правата вяра".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
hemilio
преди 8 години
nobel, и аз съм на същото мнение,и както се казва-преди разсъмване е най-тъмно.приближава деня в който ще им лъснат голите ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Китай още много долари ще трябва да купува и да ги налива в икономиката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Не може да им се отрече, че сградата им, има хубав дизайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още