fallback

Защо Бъфет не се притеснява от падащите цени на петрола

Berkshire Hathaway е вложила почти 1 млрд. долара от началото на годината в петролния гигант Phillips 66

15:16 | 08.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател

Спадащите цени на петрола очевидно не притесняват милиардера Уорън Бъфет. Дори напротив – той очаква да спечели от тази тенденция. От началото на годината легендарният инвеститор е вложил 1 млрд. долара в петролния гигант Phillips 66, пише CNN Money, като се позовава на документи, подадени във Федералната комисия по фондовите борси и ценните книжа (Securities and Exchange Commission, или SEC). 

Според тях инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway вече е притежавала 61 млн. акции в собственика на рафинерии, преди през миналите седмици да увеличи дела си с още 12 млн. акции, на цена от около 964 млн. долара. Така Бъфет вече притежава 14 на сто от акциите във Phillips 66. Петролната фирма е шестото по големина участие в портфолиото на Berkshire Hathaway.

Но на какво залага Бъфет при това вложение? Ниската цена на петрола означава, че Phillips може да купува на ниска цена петрола, който преработва. А тъй като и цената на бензина падна значително, това повишава печалбата на оператора на рафинериите. През миналата година печалбата от бизнеса с рафинерии се повишава до 2,6 млрд. долара, като преди година е била в размер на 1,6 млрд. евро. 

Phillips 66 е базирана в Хюстън, Тексас, и е собственик на рафинерии в над 15 страни и оперира хиляди бензиностанции в целия свят. В Германия тя е собственик на бензиностанциите с марка Jet.

Phillips 66 бе създадена през 2012 г. като дъщерна компания на петролния концерн ConocoPhillips, който раздели бизнеса си с крайни клиенти и през 2012 г. го изнесе на борсата по името Phillips 66. 

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още