IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ConocoPhillips се изтегли изцяло от Русия след 25 години в страната

Американската компания бе един от първите чужди инвеститори в енергийния сектор на страната

14:07 | 22.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ConocoPhillips, един от пионерите сред чуждите инвеститори в руската петролна и газова индустрия, се изтегли изцяло от страната, продавайки съвместно си дружество с Роснефт Polar Lights, съобщава Financial Times.

Говорител на американския производител на петрол и газ потвърди, че компанията е продала 50-процентовия си дял в дружеството, което се фокусира върху далечния североизточен край на Русия. Роснефт, руската държавна петролна компания, също е продала дела си в дружеството миналата седмица в сделка, която оценява бизнеса на сума между 150 и 200 млн. долара, твърди запознат източник.

Решението на Conoco да напусне Русия след над 25 години подчертава предизвикателствата пред чуждите инвеститори в енергийния сектор на страната, който бе ударен от последните политически напрежения и срива на цените на петрола.

„В миналото се смяташе, че въглеводородните ресурси са малко, а Русия има много, затова трябва да си там“, каза Матю Сагърс, старши директор на отдела за енергия  в Русия и Каспийско море в IHS. „Сега е много различно: въглеводородни ресурси има на много места – включително в Уилистън, Северна Дакота, затова вече няма нужда от позициониране на екзотични места“.

Conoco – преди сливането си с Phillips, бе една от първите западни петролни групи, която инвестира в Русия, започвайки преговорите още преди падането на Съветския съюз. Съвместното ѝ дружество Polar Lights, регистрирано през 1992 г., я направи най-големия чужд инвеститор в руския енергиен сектор в началото на 90-те години.

“Conoco наистина беше една от първите“, припомня си Тане Густафсон, автор на Wheel of Fortune, проследяваща историята на руската петролна индустрия.

Няколко години по-късно обаче Polar Lights е впримчена в местната руска политика, а данъчната ѝ сметка нараства значително. „Предложението на Conoco до голяма степен беше базирано на връзката с регионалното правителство“, казва Густафсон. „Проблемът беше, че регионите изгубиха сила спрямо центъра. Вече нямаше как да се работи на базата на местните връзки“.

През 2004 г. Conoco увеличи ангажимента си към Русия, придобивайки 8% дял в Лукойл, най-големия петролен производител в Русия. По-късно тя повиши дела си до 20%.

Инвестицията обаче не успя да даде на Conoco достъп до огромните петролни и газови резерви на Русия, до които компанията се надяваше да се добере и през 2011 г. продаде дела си. Тя продължи да се изтегля от региона, продавайки 30-процентовия си дял в съвместно си дружество с Лукойл през 2012 г. и дела си в полето Кашаган в Казахстан през 2013 г.

„Русия е регион, за който си казаха: вижте, не се получава, да се махаме оттук“, казва източник, запознат с мисленето на Conoco. “Оказа се сериозно решение“.

Conoco обяви за пръв път, че ще търси купувач на Polar Lights през миналата година. Запознат със сделката източник казва, че общото дружество е било продадено на компания, собственост на фамилията Котин. Първоначално фамилията, ръководена от баща и син Котин, натрупват богатството си чрез строителство на недвижими имоти в Москва. През последните години обаче те започват да инвестират в петрол, придобивайки малка компания в региона Иркуцк и дял в размер на 29,9% от вписаната в Лондон Exillon Energy.

Говорител на Conoco заяви: „Продадохме 50-процентовия си дял на Trisonnery Asset Limited. Вече нямаме дейност в Русия“. Роснефт отказа да коментира кой е купувачът на нейния дял, а фамилията Котин не може да бъде достигната за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
"позициониране на екзотични места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още