IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл изкупува още почти 5% свои акции от ConocoPhillips за 2,4 млрд. долара

Покупката е със собствени средства, което би трябвало да окаже подкрепа на цената на акциите, смятат от компанията

17:37 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл изкупува още почти 5% свои акции от ConocoPhillips за 2,4 млрд. долара

Руската частна петролна компания Лукойл, съвместно с група инвеститори и банка Unicredit като организатор на сделката, придоби 42,5 млн. броя свои обикновени акции под формата на американски депозитарни разписки, съгласно споразумение с компанията ConocoPhillips, се казва в съобщение на Лукойл.

Сделката по изпълнение на опцията от споразумението се извършва в рамките на програма за повишаване на доходите на акционерите на компанията посредством изкупуване на акции, се казва още в съобщението на петролната компания.

Вицепрезидентът на Лукойл Леонид Федун коментира, че „чрез тази сделка целенасочено се реализира програма за повишаване на инвестиционната привлекателност на Лукойл, освен това така се поддържат котировките на акциите на компанията на стабилно равнище, тъй като покупката е за сметка на собствени средства на групата на Лукойл“.

Сделката ще бъде окончателно приключена на 29 септември, уточнява РИА Новости. Така Лукойл придобива още 4,99% от акциите на компанията, притежание на американската ConocoPhillips. Със закупените в средата на август 7,6% свои акции от ConocoPhillips за 3,44 млрд. долара, Лукойл вече притежава 12,59% от пакета акции на ConocoPhillips от капитала си. Към началото на август делът на ConocoPhillips в Лукойл беше общо 19,21%.

Сегашният пакет акции е изкупен при 56 долара за акция, т.е. общата стойност на сделката е около 2,4 млрд. долара.

Още при приключване на първата сделка по изкупуване на акции от ConocoPhillips в средата на август стана ясно, че споразумението между акционерите предвижда и опцията до 26 септември Лукойл да има възможност да изкупи и останалата част от акциите си притежание на американската компания, като разчетите бяха, че за въпросните 11,61% цената е около 5,5 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още