IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл изкупува свои акции от ConocoPhillips за близо $3,5 млрд.

За целия пакет акции на американската компания Лукойл може да даде още над 5 млрд. долара

11:22 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл изкупува свои акции от ConocoPhillips за близо $3,5 млрд.

Ръководството на руската петролна компания Лукойл реши да изкупи обратно част от акциите на компанията, които са собственост на американската ConocoPhillips, съобщи вестник „Комерсант“ по информация от Лукойл.

Вече е решено, че за дял от 7,6% Лукойл ще плати 3,44 млрд. долара. Посочената цена е съвсем малко под пазарната към вчерашна дата.

Предвижда се сделката да бъде финализирана до средата на август.

Освен това предвижда се и опцията до 26 септември Лукойл да изкупи и останалата част от акциите си, притежание на ConocoPhillips. За тези 11,61% цената е 5,26 млрд. долара.

Акциите на Лукойл са най-големият актив на американската компания в Русия.

Във връзка с продажбата още през март председателят на ConocoPhillips Джеймс Малва коментира, че „най-големите стратегически възможности в Русия са запазени за изцяло руски компании, и ние го разбрахме“.

Първоначално ConocoPhillips възнамеряваше да продаде половината от акциите си, но в съобщение на ръководството на американската компания от вчера се казва, че „отчитайки очакваната икономическа ситуация и приетата стратегия“, до края на 2011 г. ще бъдат продадени всички акции на Лукойл.

Освен акциите на Лукойл, ConocoPhillips притежава в Русия и 30% от акциите на дружеството „Нарянмарнефтегаз" (останалите са на Лукойл), което планира тази година да добие 8 млн. т нефт, но за тези акции не се съобщава дали ще бъдат продадени.

Доскоро от ръководството на Лукойл не смятаха да изкупуват обратно акциите си, имайки предвид ситуацията на икономическа криза. Вчера обаче беше заявено, че тези планове се променят, тъй като са се изменили прогнозите за развитие на икономическата ситуация. Смята се, че Лукойл ще плати за акциите си със собствени и привлечени средства, тъй като за руската петролна компания не е проблем да получи заемен капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още