IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акции на ConocoPhillips в Лукойл ще се купуват от малки акционери

По предварителни данни делът от 11,61% се оценява на около 5,5 млрд. долара

11:02 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акции на ConocoPhillips в Лукойл ще се купуват от малки акционери

Основните собственици на руската петролна компания Лукойл по всяка вероятност няма да изкупят пакета акции в компанията, собственост на ConocoPhillips, от 11,61%, пише вестник „Ведомости“, позовавайки се на коментар по въпроса на президента и основен собственик на Лукойл Вагит Алекперов (той държи 20,6% от акциите). По предварителни данни този пакет акции от 11,61% се оценява на около 5,5 млрд. долара.

В края на юли стана известно, че ръководството на Лукойл ще изкупи обратно част от акциите на компанията, които са собственост на американската ConocoPhillips. Сделката беше финализирана до средата на август, като за дял от 7,6% Лукойл плати 3,44 млрд. долара.

Тогава стана ясно, че споразумението между акционерите предвижда и опцията до 26 септември Лукойл да има възможност да изкупи и останалата част от акциите си, притежание на американската компания. Именно за тези 11,61% цената е около 5,5 млрд. долара.

Първоначално основните акционери на Лукойл заявиха, че ще изкупят целия пакет акции на ConocoPhillips, дори се разбра, че Лукойл води преговори с руската банка Сбербанк за отпускане за тази цел на кредит в размер до 5 млрд. долара.

Последното становище по въпроса на Вагит Алекперов обаче е, че сега не е „целесъобразно“ компанията да извършва обратно изкупуване на свои акции.

По думите му за Лукойл ще е по-добре, ако акциите на ConocoPhillips се продадат на „открит пазар и бъдат придобити от малки акционери“. Президентът на Лукойл посочва, че ръководството не възнамерява да превръща Лукойл в изцяло частна компания, той и занапред трябва да си остане публичен.

Според споразумението между акционерите ConocoPhillips може да предлага за продажба на фондови борси на месец не повече от 0,59% от акциите на Лукойл, за да не повлияе това на котировките им. Освен това ConocoPhillips не трябва да продава акции на Лукойл на купувачи, за които знае, че така техният дял ще достигне 5%.

Сега акции на руската петролна компания се търгуват на руските борси РТС и ММВБ и на Лондонската фондова борса (LSE).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още