fallback

Най-големите губещи на Wall Street

Банки, технологични акции и високо оценявани компании, на които се възлагат големи надежди, са сред компонентите с най-сериозни сривове в понеделник

11:05 | 09.02.16 г. 8
Автор - снимка
Създател

На борсата две по две никога не е равно на четири, а на пет минус едно. Важното е борсовите играчи да имат нервите да издържат това минус едно. В понеделник подобна психическа воля и сила бе особено нужна на пазарите, след като европейските и американските борси се сринаха, а германският водещ индекс DAX дори падна под 9 000 пункта. Най-сериозно в Европа бяха засегнати банковите акции, като за финансовите институции се счита, че страдат най-силно от сривовете на световната конюнктура (Китай, Бразилия, Русия). 

Разбира се, можеше да бъде и по-зле. Dow Jones изтри 400 пункта и едва късни покупки помогнаха на индекса да се задържи над психологически важната граница от 16 000 пункта. Въпреки това той затвори на ниво от 16 027 пункта, което е спад от 177,92 пункта, или 1,1 на сто. Но страхът остава. Дали фондовите пазари не са изправени пред нова криза? 

Банки, технологични акции и високо оценявани компании, на които се възлагат големи надежди, са сред най-големите губещи. 

„Това, което виждаме в сектора на технологиите и в други сфери, е, че (високите) оценки се коригират и вече са по-близо до фундаменталните данни“, цитира Ройтерс шефа на RBC в Чикаго Райън Ларсън.

„Вероятността от рецесия в САЩ през тази година възлиза на 25%, а това е сравнително висока вероятност“, смята Етан Харис от отдела за глобални икономически изследвания в America Merrill Lynch. Пред Bloomberg той заяви: „Фондовите пазари просто отразяват по-високата опасност от икономически спад“.

Но към края на сезона на отчетите в САЩ става ясно, че много компании или не успяват да отговорят на очакванията за приходи и печалба, или го правят „на косъм“. Голяма част от тях дори понижават очакванията си за текущото тримесечие. А опасността е ясна – турбулентността на финансовите пазари може да се пренесе и в реалната икономика.

Но кои са най-големите губещи компоненти на Wall Street вижте в галерията ни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още