IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите губещи на Wall Street

Банки, технологични акции и високо оценявани компании, на които се възлагат големи надежди, са сред компонентите с най-сериозни сривове в понеделник

11:05 | 09.02.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На борсата две по две никога не е равно на четири, а на пет минус едно. Важното е борсовите играчи да имат нервите да издържат това минус едно. В понеделник подобна психическа воля и сила бе особено нужна на пазарите, след като европейските и американските борси се сринаха, а германският водещ индекс DAX дори падна под 9 000 пункта. Най-сериозно в Европа бяха засегнати банковите акции, като за финансовите институции се счита, че страдат най-силно от сривовете на световната конюнктура (Китай, Бразилия, Русия). 

Разбира се, можеше да бъде и по-зле. Dow Jones изтри 400 пункта и едва късни покупки помогнаха на индекса да се задържи над психологически важната граница от 16 000 пункта. Въпреки това той затвори на ниво от 16 027 пункта, което е спад от 177,92 пункта, или 1,1 на сто. Но страхът остава. Дали фондовите пазари не са изправени пред нова криза? 

Банки, технологични акции и високо оценявани компании, на които се възлагат големи надежди, са сред най-големите губещи. 

„Това, което виждаме в сектора на технологиите и в други сфери, е, че (високите) оценки се коригират и вече са по-близо до фундаменталните данни“, цитира Ройтерс шефа на RBC в Чикаго Райън Ларсън.

„Вероятността от рецесия в САЩ през тази година възлиза на 25%, а това е сравнително висока вероятност“, смята Етан Харис от отдела за глобални икономически изследвания в America Merrill Lynch. Пред Bloomberg той заяви: „Фондовите пазари просто отразяват по-високата опасност от икономически спад“.

Но към края на сезона на отчетите в САЩ става ясно, че много компании или не успяват да отговорят на очакванията за приходи и печалба, или го правят „на косъм“. Голяма част от тях дори понижават очакванията си за текущото тримесечие. А опасността е ясна – турбулентността на финансовите пазари може да се пренесе и в реалната икономика.

Но кои са най-големите губещи компоненти на Wall Street вижте в галерията ни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
приятелю аз не навлизам в детайлите а гледам глобално защото става въпрос за системна криза и в коментар 7 съм обяснил - трябва да се вземат мерки защото ще стане страшно и затова пиша ,повтарям за да запозная повече хора а те още хора за да има силно гражд.общество което да контролира държ.органи да вземат правилните мерки Аз мисля стратегически и геополитически ми е ясно почти всичко и ''бия камбаната'' (за идващите 3 планетарни катастрофи) но за техническото и юридическото оформяне на някои неща си има слуги(на латински министри) ,и тесни специалисти ,и академии на науките за дооформяне ,изчисления - става въпрос за много,много работа за да се избегнат катастрофите и синхрон,планиране на ниво ООН ,Г-20
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за системна криза и ), и г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Казано кратко кризата е системна защото за да функционира сегашната свет.финан.система с лихвите и т.н. доходност от акции и облигации трябва постоянен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята - СУВЕРЕНА(ГРАЖДАНИТЕ) ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ФАКТИТЕ и затова пиша за да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира политиците да вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Анастасио - тоя "професор" е пропуснал незначителния факт, че Девета година пазарите бяха на дъно след огромният спад от Осма година - както казах, това се получава, когато някакви палячовци с дипломи гледат само графики, а други, които се впечатляват само от академически титли ги слушат.То и в УНСС е пълно с такива професори, дето нямат една сделка в живота си. Това е все едно някой, дето не е ритал топка дори в селските групи, да стане треньор на Барселона (например).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Нобелист по икономика го каза ''невидимата ръка'' затова е невидима защото не съществува просто с ''вратички'' в закона и т.н. методи откраднаха десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Трябва да се започне с филма 'Вътрешна афера'' и премахването на закона ''Глас-Стигъл'' и за кражбите през Либор и Форекса е отделна темаОт една страна е хубаво ,че парите са концентрирани в малко хора по-лесно се взимат и защото мнозинството не се е разлигавило ,научело да живее над възможностите като Гърция например От години изследвам как може да се избегне финан. криза и по-точно как е най-справедливо защото балоните са много и ще има губещи и въпроса е как е най-справедливо кои да са губещите защото досега плащаха само обикновенните данъкоплатци - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
За бамките е ясно и за немската - http://***.segabg.com/article.php?id=790331за фейсбука - http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/За фондовият пазар ''цените на акциите се утроиха само за шест години'' (коментар 8 и 9) - http://***.investor.bg/drugi/338/a/shiler-investitorite-ne-sa-bili-tolkova-pritesneni-ot-2000-g-nasam-202422/Като цяло светът не може да се развива така като финансово казино и отделна тема е 80трлн. сенчесто банкиране и т.н. кратко казано за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност от акции трябва постоянен растеж но това е невъзможно тоест трябва нова система - ресурсно базирана и планирана екологична икономика и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 ЧАКАМ ИДЕИ КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Има паника Импе, паника, а паниката е психологическо състояние...Така покрой сухото може да се катурне и мокрото. Колкото и да е здрава една сграда /компания/ при една буря не се знае какво ще пострада от нея и как ще реагира домоуправителя. Така че няма гаранция дали някой твой "сигурен" сертификат за дялово участие, няма да стане скъп спомен за хубав финансов актив. Те за туй се искат джадайски нерви, тревз поглед и .... мнооого късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
... включително някои от бамките излязоха с рекордно добри отчети... проверете в новините, които самите вие сте пускали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Да но и ного компании излязоха с добри и дори отлични отчети... това го игнорираме, нали? Общото "средно аритметично" на резултатите дали заслужава спад с 13% на годишна база?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още