fallback

Йелън: Фед трябва да е подготвен да използва отрицателна лихва, ако се наложи

Председателят на институцията пося съмнения, че ще се завърне към "нормалната" парична политика

21:06 | 11.02.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв анализира възможността да използва отрицателни лихви по краткосрочните лихвени проценти, съобщи председателят на институцията Джанет Йелън в реч пред комисията по развитието на банките в американския Конгрес, предадеThe Wall Street Journal.

По този начин Йелън вече пося съмненията, че централната банка на САЩ ще успее да се завърне към "нормалната" парична политика, допълва Ройтерс. През декември 2015 година институцията повиши лихвата за първи път от десетилетие.

С отрицателните лихви Фед може да се опита да подкрепи ръста на американската икономика. Подобна политика предприеха Европейската централна банка и централната банка на Япония в опит да стимулират по-силен икономически растеж и по-висока инфлация.

Все пак Йелън не беше категорична, че централната банка на САЩ трябва да използва тази политика, но институцията трябва да бъде подготвена в случай, че икономиката започне да потъва.

Тя допълни, че не вярва, че САЩ са пред рецесия. "Това не е най-вероятният сценарий", коментира тя. Фед е разглеждал възможността за отрицателна лихва през 2010 година. "Сега правим още един преглед", каза Йелън пред конгресмените.

Председателят на Фед посочи още, че слабото икономическо развитие в Европа и Азия, както и падащите цени на петрола потискат инфлацията в САЩ под лимита от 2%, определен от институцията.

Какви други рискове има за американската икономика централната банка ще коментира по време на следващото си заседание в средата на март, коментира още Йелън.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още