IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Новото "нормално" ниво на лихвените проценти вече е 2%

Според гуверньора на Фед много неща са се променили в сравнение с 2006 г. и не е нормално лихвените проценти да са над 5%

22:23 | 16.12.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Много се промени от 2006 г. насам. Възстановяването на САЩ е слабо по собствените ни стандарти, процентът на работещите американци се понижи и няма реален инфлационен натиск. „Новото нормално“ за лихвените проценти е около 2%, а не над 5% от преди голямата рецесия“, заяви гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън след историческото повишаване на лихвените проценти за пръв път от 2006 г.

„Това събитие слага край на изключителен 7-годишен период, през който основният лихвен процент бе понижен почти до нулата, за да подкрепи възстановяването на икономиката от най-лошата финансова криза и рецесия от Голямата депресия насам“, каза Йелън.

Тя добави, че икономиката „е изминала дълъг път“, въпреки че все още не е достигнала нивото, което тя би искала да види. Според гуверньора на Фед нормализацията „вероятно ще продължи постепенно“, а „инфлацията ще остане още под дългосрочната ни цел“.

Йелън представи критериите, които според нея са били задоволени от икономиката, за да се стигне до повишаването на лихвените проценти. Безработицата се е понижила с 5%, каза тя, макар и с някои уговорки.

„Предвид това известна циклична слабост остава налице. Процентът на участие на работната сила все още е под оценките, а ръстът на заплащането все още не показва устойчиво повишение“, заяви Йелън.

„Оценките са, че реалният брутен вътрешен продукт на САЩ е нараснал със среден темп от 2,25%“, добави тя.

„Слабостта се компенсира от стабилното увеличаване на вътрешните разходи. Продължителният ръст на работните места и на реалните приходи са увеличили разходите на домакинствата“, каза Йелън. Закупуването на автомобили е силно, макар че строителството на нови домове все още е бавно.

„С постепенни корекции“, продължава тя, „икономическата активност ще продължи да се разширява с умерен темп, а показателите на пазара на труда ще продължат да укрепват“.

„Развитията в чужбина“ може да застрашат американската икономика, каза Йелън, но не и толкова сериозно както през това лято. Икономиката е достатъчно силна, за да устои на тези колебания, добави тя.

Йелън отбеляза, че ниските цени на енергията и поскъпването на долара са „натежали на инфлацията“ и задържат ниски цените на вноса.

Но „докато тези преходни влияния отминават и пазарът на труда продължава да се разширява, комисията“ вярва, че инфлацията ще достигне до 2%, каза още Йелън.

Тя съобщи, че медианната прогноза за икономическия растеж е за ръст от 2,2% на БВП през тази година и 2,4% през следващата година.

Прогнозите за медианното дългосрочно ниво на безработицата е малко по-ниско от предишните очаквания на Фед, добави тя.

Фед очаква инфлацията да остане много ниска в бъдеще бъдеще и да достигне до 2% едва през 2018 г.

„Признаваме, че ще отнеме известно време преди действията на паричната политика да се отразят на бъдещите икономически резултати“, продължи Йелън.

Ако Фед обаче изчака „твърде дълго, накрая вероятно ще трябва да затегнем политиката относително рязко в даден момент, за да не позволим на икономиката да прегрее и инфлацията да надхвърли драматично нашата цел“.

Тя заяви, че не иска да рискува с нова рецесия, допълвайки, че лихвените проценти вероятно ще се променят много постепенно.

Йелън представи и прогнозите на комисията, заявявайки, че Фед ще реагира спрямо здравето на икономиката.

„По-силен растеж или по-бързо повишаване на инфлацията отколкото очакваме ще означава, че неутралният лихвен процент нараства по-бързо от очакваното“, каза тя.

„Ако икономиката обаче разочарова (с резултатите си), лихвените проценти ще нарастват по-бавно. Комисията е уверена, че процесът на нормализация ще продължи плавно“.

Тя каза още, че комисията е „готова да направи корекции на механизмите си“, ако пазарът го изисква.

Фед ще наблюдава и чака, каза Йелън, за да види как това дългоочаквано повишаване ще се отрази на пазарите.

„Мисля, че е разумно да можем да наблюдаваме влиянието върху финансовите условия и разходите в икономиката и постепенното ни придвижване напред ни позволява да направим това“, добави тя.

Според Йелън „е важно да не преувеличаваме значимостта на тази първа стъпка, тя е само с 25 базисни пункта. Паричната политика остава благоприятна. Ще наблюдаваме много внимателно какво се случва с икономиката“.

Йелън каза, че „донякъде ненормалното високо ниво на заетостта на непълно работно време“ е един от показателите, които продължават да я безпокоят, а Фед иска да види какво ще се случи с безработицата и инфлацията преди да се предприемат нови действия.

„Признаваме, че инфлацията е много под нашата цел от 2%“, каза още тя, но комисията има теория за това как трябва да се движи инфлацията. „Сравнително близо сме, макар и не точно там, до максималната ни цел за заетостта, но имаме значителен недостиг на инфлацията“.

„Няма да ви представя проста формула за това какво искаме да видим“ по отношение на инфлацията, каза Йелън, отбягвайки въпрос на медиите относно прехваления, но все още мистериозен „средносрочен“ план.

„Да, толерирали сме спадове на инфлацията, които смятахме, че ще изчезнат“, каза тя, без да дава конкретен отговор на това какво ще направи Фед, ако инфлацията продължи да не задоволява очакванията.

Производството, изкривените нива на участие на работната сила и други „натиски“ наистина безпокоят Фед, заяви председателят на централната банка, но „смятам, че в основата си здравето на американската икономика е много добро“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Два процента, но предполагам по кредитите. Интересно пожелание, чиито краткосрочни ефекти, ако се осъществи, ще бъдат нови балони. В същото време още по-ниските лихви по депозитите на фирми и потребители, могат сериозно да разклатят ликвидността на немалко банки. Полека лека изтеглянето и местенето на депозити вече започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Тя е с два варианта: Пълният е "Факторът за кризи дългов рак" (наличен е в книжарница Хеликон) и популярен (по-кратък) "Записки за 300 години световна държавна грешка (сега не е наличен).Забележка: Означението Факторът за кризи дългов рак е за: в стопанство със система с незлатни пари, липса на успешна съпротива срещу вреда от нейни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 8 години
как се казва книгата ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Посочената от Вас зависимост е вярна, тъй като икономическият растеж е благоприятна обстановка за развитие на потенциал за кризи дългов рак. (В случая разглеждаме ролята на Фед.)Бележка: Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг.В последната си книга ставащото го представям като:Зависимост за подсигурявани кризи дългов рак: В стопанство със система с незлатни пари, при съответна обстановка, колкото икономическият растеж е повече толкова създаденият потенциал за кризи дългов рак е по-голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
Иван Митев
преди 8 години
Ставащото е факт, че гуверньора на Фед г-жа Джанет Йелън не зачита, че причината за развитие на потенциал за актуални кризи е сгрешена парична система.При условия на тази държавна грешка Фед е със съдба на жертва и е обречена на провал.Реално Фед може временно да помогне за забавяне на ескалация на кризи, но не може да спаси от актуални стопански трудности, тъй като причината не е в негова компетентност.В действителност, при обстановка на наличната държавна грешка, Фед колкото по-добре работи да подсигурява икономически растеж, толкова по-силен потенцил за криза се развива и щетите ще са по-болезнени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-1 16 new emission!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Grosss
преди 8 години
Ако има девалвация може и 100% да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Атанасио
преди 8 години
Новото 'нормално' било 2% ???? - да е направят като 1980год. 15% лихва по 20 трилиона = 3 трилиона за лихви от данъкоплатците само за държ.дълг тоест самата система не позволява повече защото има десетки трилиони дългове и както обичам да казвам - хванаха се в собствените си мрежи и сами доказаха ,че ''системата'' неработи ,и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmНа стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още