fallback

Всички погледи сега са насочени към Федералния резерв

Повече яснота как институцията ще реагира на данните за трудовия пазар в САЩ може да даде Джанет Йелън в началото на новата седмица

21:43 | 03.06.16 г. 6

Федералният резерв и действията му спрямо основния лихвен процент в САЩ сега привлича вниманието на всички анализатори и финансисти. Статистическите данни на трудовото министерство в САЩ показват слаб ръст на заетостта в страната през май.

През миналия месец в САЩ са добавени едва 38 хил. работни места, което е най-слабият ръст за последните пет години и половина. Ръстът на заетостта е забавен заради продължилата месец стачка във Verizon, по-малко са и новите служители в секторите строителство и промишленост, пише Ройтерс.

Това поставя Федералния резерв под натиск броени дни преди заседанието, на което институцията трябва да реши ще направи ли следващата стъпка за увеличаване на лихвения процент.

Освен стабилизирането на икономиката като цяло, трудовият пазар и инфлацията са сред основните индикатори, от които Фед се води в политиката си за определяне на лихвата. Досега институцията сигнализираше, че ще пристъпи към ново увеличаване на процента, ако ръстът на заетостта продължава, а данните за икономическото развитие на страната са стабилни.

През декември 2015 година Фед се престраши да повиши основната лихва за първи път за последното десетилетие. Анализатори споделят пред Ройтерс, че бавният ръст на новите работни места в САЩ през май всъщност са отражение на повечето наети служители през февруари и март.

Тогава необичайното топло време даде тласък в някои сектори на икономиката. Случващото се на трудовия пазар е и малко закъсняла реакция на по-слабите данни за икономиката през първото тримесечие, посочват още експертите.

Инфлацията също е внимателно анализирана от Федералния резерв.

Всъщност последното изказване на председателя на институцията в Чикаго Чарлз Еванс съвсем поставя под съмнение, че Фед ще повиши лихвата през този месец, а вероятно и през летните месеци. По време на своето посещение в Лондон той коментира, че вижда "основателна причина" за забавяне на повишаване на лихвата, докато основната инфлация не достигне 2%.

Повече яснота какво смята да прави Федералният резерв обаче вероятно ще има в понеделник (6 юни), прибавя Market Watch. Пазарите тогава ще очакват изказването на председателя на Джанет Йелън.

Заседанието на институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, е насрочено за 14 - 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още