IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Представители на Фед намекват за решение по лихвите едва след вота за Brexit

Все повече централни банкери изразяват опасенията си за икономическите последици при вот за излизане на Великобритания от ЕС

10:07 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ може да бъде принуден да отложи повишаването на лихвените проценти след срещата си през юни заради нарастващите опасения около неблагоприятните икономически последици от вота на Великобритания дали да остане в Европейския съюз, пише Ройтерс.

Геополитическите рискове вероятно ще отложат повишаването на лихвите поне до юли въпреки очевидния консенсус между представителите на Фед, че увеличението е гарантирано заради по-силния растеж на САЩ и стегнатите пазари на труда.

Срещата на Фед на 14-15 юни е само седмица преди британския вот на 23 юни. Очаква се вот в подкрепа на „напускане“ да разтърси финансовите пазари, да разшири кредитните спредове, да доведе до търсене на по-сигурни активи и да оскъпи долара.

Стабилността на долара напоследък е една от причините, поради които Фед се чувства комфортно да повиши лихвените проценти, но централните банкери може да поискат опасността от Brexit да премине, преди да стегнат още финансовите условия.

Един от централните банкери – Даниел Таруло, подкрепи други свои колеги, изразявайки опасенията си от британския вот за излизане от ЕС, казвайки за Bloomberg, че Brexit ще бъде „фактор“, който ще обмисли на политическата среща на Фед през юни, а влиянието на британския вот върху пазарите ще бъде ключово.

Последните социологически проучвания сред избирателите във Великобритания – втората най-голяма икономика в Европа и най-влиятелния ѝ финансов център, сочат, че те са разделени по равно в позициите си дали да останат в ЕС или не.

Преди срещата на 14-15 юни поне четирима от петимата базирани във Вашингтон гуверньори ще представят позициите си по перспективите пред лихвените проценти, като председателят Джанет Йелън трябва да говори от Филаделфия следващата седмица.

Централните банкери ще представят последните си икономически прогнози на срещата си през юни в комбинация с политическо изказване и пресконференция на Йелън.

Двама от централните банкери вече изразиха тревогите си около вота за Brexit.

Виждам възможност за реален удар върху икономическия растеж както във Великобритания, така и в ЕС“, каза Джером Пауъл миналата седмица. „Мога да си представя предстоящия вот за Brexit като фактор, който може да засили предпазливостта ни за повишаване на лихвените проценти“.

Ако Великобритания остане в ЕС, това може да доведе до продължителни вътрешни борби сред управляващата партия на консерваторите и дестабилизиращи битки с останалата част от ЕС.

Изчакването на вота по Brexit е лесно решение, казва и Джон Фауст, бивш представител на Фед, сега професор по икономика в Johns Hopkins University. “Защо ходът да не е няколко седмици след днес?“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още