fallback

Задава ли се трус на финансовите пазари при победа на Тръмп на изборите?

Евентуалното избиране на милиардера за президент ще засили волатилността на пазарите, смятат анализатори

22:39 | 08.06.16 г. 7

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори може да доведе до повече волатилност на финансовите пазари по света, предупреди Крейг Чан от най-голямата японска брокерска къща Nomura, цитиран от WBP Online.

“Коментарите на Доналд Тръмп могат да направят финансовите пазари по-волатилни, ако той стане президент, което ще увеличи рисковете за инвеститорите“, предупреди Чан, който оглавява отдела за валутна търговия на брокерската къща.

„Смятам, че победата на Тръмп няма да е добре по отношение на реакциите на финансовите пазари. От икономическа, финансова и политическа гледна точка съществуват огромни рискове“, заяви експертът. 

Той добави, че коментарите на милиардера по редица въпроси като тези за китайските стоки и манипулациите на китайската борса ще струват скъпо на финансовите пазари в близко бъдеще.

„Той каза толкова много за Китай – от думите му, че ще „обяви Китай за валутен манипулатор“, плановете му да въведе мито от 45% върху китайските стоки и намерението му да забрани на американските промишлени фирми да инвестират в чужбина“, припомни Чан.

Nomura вече предупреди, че критиките на Доналд Тръмп за търговските споразумения с Мексико и Канада могат да доведат до сътресения в двете държави, ако милиардерът спечели място в Белия дом, допълва CNBC.

75% от износа на Канада например се насочва към САЩ и връщането на търговските бариери, както и отмяната или преразглеждането на търговски споразумения, ще се окаже най-голямата заплаха за канадската икономика. 

Такава политика би навредила и на САЩ - 12,5% от износа на стоките, произведени в страната, са към Канада. 

Под заплаха могат да се окажат още държави като Израел, Южна Корея, Чили, Перу, с които САЩ има подписани търговски споразумения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още