IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп може да създаде глобална финансова криза без прецедент

Има съществена разлика между държавен и частен дълг

16:56 | 07.05.16 г. 79
<p>
	Тръмп раздава автографи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп раздава автографи. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп скъса с клишетата за вредата от натрупването на държавен дълг. "Аз съм кралят на дълга. Обичам дълга. Обичам да си играя с него", заяви той в интервю за CNBC.

Той обаче замести плашенето с дълг с още по-обезпокоителна идея - фалит на правителството на САЩ, който би изпепелил световната икономика.

"Бих теглил пари назаем, защото знам, че ако икономиката се срине, може да направиш сделка", заяви Тръмп. "А ако икономиката е добре, значи е добре. Така че не можеш да загубиш."

С това свое изявление Тръмп не само разкрива опасно невежество относно функционирането на националната парична система и глобалния икономически ред, но предлага също и уникална възможност да се разгледат сериозните рискове от прехвърлянето на логиката от частния бизнес в управлението на САЩ, пише CNBC.

В бизнеса идеята на Тръмп е логична

Тръмп е бизнесмен и в бизнеса този начин на мислене е логичен.

Лихивите за кредитиране в САЩ в момента са много ниски. При тези обстоятелства умната бизнес стратегия би била да се заемат куп пари и да се предприемат серия големи инвестиционни проекти, които са до известна степен рисковани, но могат да донесат висока възвръщаемост.

В случая има два възможни сценария.

При първия инвестициите са успешни и печелите купища пари. В този случай лесно изплащате заема си и всички печелят.

При другия сценарий инвестициите се провалят и не печелите много пари, при което няма как да изплатите заема си. В този случай или постигате споразумение с хората, на които дължите пари, да им върнете по-малко от 100% от дълга (т. нар. "подстрижка" на дълга), или отивате в съда да обявите фалит и съдията ги принуждава да приемат по-малко от 100% от дълга.

Така разсъждават бизнесмените, особено тези, които работят в капиталово-интензивни индустрии като недвижимите имоти. И това се прави с основание. По този начин се управлява компания за недвижими имоти.

Прилагането на тази идея към САЩ би разрушило икономиката

САЩ обаче не са строително-инвестиционна компания. Ако строителен предприемач просрочи дълговете си и кредиторите му загубят, това си е техен проблем. Ако в резултат на това фалира някоя банка, това става отговорност на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC).

Правителството не работи по този начин. Към момента хора и компании от цял свят гледат на американските дъпжавни облигации като на най-нискорисковия финансов актив в света. Ако правителството просрочи дълговете си и в резултат на това фалират банки, правителството трябва да оправи ситуацията. А ако безрисковите федерални облигации се окажат рискови, тогава всеки друг финансов актив става по-рисков.

Лихвите, с които се облагат дълговете на държави и местни правителства, корпоративните кредити и жилищните ипотеки, ще скочат рязко. Спестяванията ще се изпарят, а ликвидността ще изчезне, тъй като всички ще се опитват да опазят парите си в брой, докато не разберат какво става.

Всяка оценка на риска във финансовата система се базира на идеята, че най-малко рисково е да се отпускат пари на американското правителство. Ако това се окаже много по-рисково от досегашните схващания, всичко друго ще стане много по-рисково също. Бизнес инвестициите ще се сринат, държавните и местните финанси също, а шоковите вълни ще достигнат редица чужди държави, които заемат долари.

Спомнете си 2008 година, когато пазарите преосмислиха идеята, че жилищните кредити са нискорискови и решиха, че те са високорискови, в резултат на което настъпи глобална финансова криза. Това би било подобно, но много по-лошо - американският държавен дълг е самата основа на нискорисковите инвестиции, пише CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

62
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ти сериозно ли говориш така за човека дето твърди че водата изчезвала от земята, хахахахахахахахахахахахахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 1
Mollov
преди 7 години
Ами не си лош, но имаш малко назидателен тон и обичаш да "обясняваш", а на много хора тук не им харесва да им обясняваш, а да споделяш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 6 rate down comment 1
Mollov
преди 7 години
Ами не си лош, но имаш малко назидателен тон и обичаш да "обясняваш", а на много хора тук не им харесва да им обясняваш, а да споделяш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
Деца затворници в ГУЛАГ, 30-те години, Колима, СССР, Далечният Изток.https://***.facebook.com/kontraprop/photos/a.237206966630932.1073741828.237095436642085/265297677155194/?type=3&theaterhttp://vek21press.com/index.php/2016/05/02/berlin-za-rezervni-chasti/Към Берлин за резервни части!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 12 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
За да обобщя, ще Ви предам какво писа един руснак вчера-руските пенсионери никога не са гладували така, както при Обама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Ами да го избират това к.у.ку, да фалира и целите САЩ та да ги отърве от мъките по бързата процедура. Много дълга стана агонията вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 9 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 72Важно е как го казваш но истината е,че най-много престъпления срещу човечеството са извършили САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443,и това с обедненият уран в Сърбия е само едно от тях - коментар 70На фона на тези престъпления анексирането на Крим е нищо защото в крайна сметка имаше референдум и защото НАТО започна да разполага ракети тоест как Русия ще допусне в Украйна на 300км. от Москва да има ракети ???САЩ обещаха да не разполагат ракети и тъй като нарушиха обещанието си нормално е Русия да отговори и не ги защитавам *** но като цяло техните действия са нищо спрямо престъпленията на САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Съгласен съм теб но аз пиша така защото незнам кой ще чете написаното в смисъл каков образование има защото икономическата наука е особена.А някой неща не може да се обяснят и преразкажат кратко плюс ограниченията в символите на коментарите трябва да давам линкове Отделно аз не пиша само тук и затова давам линкове за тези които искат да четат тоест правя въведение с няколко изречения и линк Например ''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ...- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Разбирам те много добре. Тук горе долу всички правим нещо подобно. Имам само една забележка - опитай се да казваш това, което казваш по малко по интересен и увлекателен начин. Едно време и аз като теб си мислех, че като казвам истината - това е достатъчно. За мое най-голямо изумление се оказа, че не е. И че е важно не само какво казваш, а е важно и КАК го казваш. Старай се да не повтаряш много пъти едно и също, защото хората не са ***. Старай се и да не пишеш много или много дълго, защото това отегчава аудиторията. Това са единствените ми забележки към теб и мисля, че ако промениш малко формата можеш да събудиш повече интерес към мислите и идеите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Президентът Бил Клинтън през 1998 г. реши да предприеме военни действия в Косово без мандат от Съвета за сигурност на ООН което е нарушение на международното право като войната в Ирак от 2003 г. започвайки със закона за освобождение на Ирак от 1998 г. на президента Клинтън.Новината вече е свалена от официалните медии у нас - http://***.komentari.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2635:2014-03-05-09-01-26&catid=54&Itemid=128Беше 02.02.2000год. вестник ''Стандарт'' статия в която пишеше ,че професор в САЩ лекува ветерани от Ирак 1991год. с обеднен уран в кръвта.''Експлозията на тези бомби освобождава уранов диоксид, който се разпръсква в размери от 0.5 до 5 микрона и се разнася от вятъра на стотици километри. Частиците с такава големина практически при вдишване имат свойствата на газ, преминават чрез белите дробове в кръвта, където се поглъщат от белите кръвни телца (тяхната големина е 7 микрона!) и се разнасят по тялото и убива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още