IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп може да създаде глобална финансова криза без прецедент

Има съществена разлика между държавен и частен дълг

16:56 | 07.05.16 г. 79
<p>
	Тръмп раздава автографи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп раздава автографи. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп скъса с клишетата за вредата от натрупването на държавен дълг. "Аз съм кралят на дълга. Обичам дълга. Обичам да си играя с него", заяви той в интервю за CNBC.

Той обаче замести плашенето с дълг с още по-обезпокоителна идея - фалит на правителството на САЩ, който би изпепелил световната икономика.

"Бих теглил пари назаем, защото знам, че ако икономиката се срине, може да направиш сделка", заяви Тръмп. "А ако икономиката е добре, значи е добре. Така че не можеш да загубиш."

С това свое изявление Тръмп не само разкрива опасно невежество относно функционирането на националната парична система и глобалния икономически ред, но предлага също и уникална възможност да се разгледат сериозните рискове от прехвърлянето на логиката от частния бизнес в управлението на САЩ, пише CNBC.

В бизнеса идеята на Тръмп е логична

Тръмп е бизнесмен и в бизнеса този начин на мислене е логичен.

Лихивите за кредитиране в САЩ в момента са много ниски. При тези обстоятелства умната бизнес стратегия би била да се заемат куп пари и да се предприемат серия големи инвестиционни проекти, които са до известна степен рисковани, но могат да донесат висока възвръщаемост.

В случая има два възможни сценария.

При първия инвестициите са успешни и печелите купища пари. В този случай лесно изплащате заема си и всички печелят.

При другия сценарий инвестициите се провалят и не печелите много пари, при което няма как да изплатите заема си. В този случай или постигате споразумение с хората, на които дължите пари, да им върнете по-малко от 100% от дълга (т. нар. "подстрижка" на дълга), или отивате в съда да обявите фалит и съдията ги принуждава да приемат по-малко от 100% от дълга.

Така разсъждават бизнесмените, особено тези, които работят в капиталово-интензивни индустрии като недвижимите имоти. И това се прави с основание. По този начин се управлява компания за недвижими имоти.

Прилагането на тази идея към САЩ би разрушило икономиката

САЩ обаче не са строително-инвестиционна компания. Ако строителен предприемач просрочи дълговете си и кредиторите му загубят, това си е техен проблем. Ако в резултат на това фалира някоя банка, това става отговорност на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC).

Правителството не работи по този начин. Към момента хора и компании от цял свят гледат на американските дъпжавни облигации като на най-нискорисковия финансов актив в света. Ако правителството просрочи дълговете си и в резултат на това фалират банки, правителството трябва да оправи ситуацията. А ако безрисковите федерални облигации се окажат рискови, тогава всеки друг финансов актив става по-рисков.

Лихвите, с които се облагат дълговете на държави и местни правителства, корпоративните кредити и жилищните ипотеки, ще скочат рязко. Спестяванията ще се изпарят, а ликвидността ще изчезне, тъй като всички ще се опитват да опазят парите си в брой, докато не разберат какво става.

Всяка оценка на риска във финансовата система се базира на идеята, че най-малко рисково е да се отпускат пари на американското правителство. Ако това се окаже много по-рисково от досегашните схващания, всичко друго ще стане много по-рисково също. Бизнес инвестициите ще се сринат, държавните и местните финанси също, а шоковите вълни ще достигнат редица чужди държави, които заемат долари.

Спомнете си 2008 година, когато пазарите преосмислиха идеята, че жилищните кредити са нискорискови и решиха, че те са високорискови, в резултат на което настъпи глобална финансова криза. Това би било подобно, но много по-лошо - американският държавен дълг е самата основа на нискорисковите инвестиции, пише CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
прав си макар ,че е дребнавост ,че писах повече от 2 пъти По същество най-важното сега е да се осъзнае системната криза и см обяснил започвайки с една статия във Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027 Не може да се отвори главата и да се сложат буквите ,числата и таблиците за смятане и на другият ден човек да почне да чете и смята тоест в същият ред на мисли иска учене и четене за всичко особено за системната криза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 22 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Колеги съфорумници. Престанете с личните разправии във форума. Ако искате диалог помежду си, моля пишете си личнисъобщения. Тук сме да обменим мнения и ако може да спечелим от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
междодругото това е типично за сектантитеи разни други религиозни фундаменталисти... давата акъл на другите, но собствените съвети не следвате :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 8 години
тоест, сектант не искаш да слушаш собствените си съвети ... иначе съм съгласен, акъл нема как да ти набия, да беше муй да успея, ама акъл нема как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
смешен тука вече не позна да ми казваш къде ,какво и кога да пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 8 години
впряг, представи си....НЕМАМ ДЪЛГОВЕ!Е, кредити, екстри, кола, престиж - също немам. Обаче, у речника нема думата ТРЯБВА! Ако искам ше бачкам, ако искам ше лежим на третъ кълка. И не, НИКОГА не предприемам финансова операциа БЕЗ ПЕЧАЛБА ПО-ГОУЕМА ОТ УСИЛИЕС. Та, на твойта "дилема". ЕВРЕИТЕ ШЕ ГО ПОЕМАТ ЧЕТВЪРТИТ! Покрай техното превъзходство у финансите, даже китай тръгнаха по пътя на търговецъ! А кат заробиш некой без да мож да излезе на жус с години - ВИНАГИ ТРЪГВА ПО ПЪТЯ НА ВОИНА. И ТОВА Е КОЕТО СТАВА: обезценяване на парите, финансовиа свет кат тежес. И превес на войната като начин за забогатеване и решаване на конфлликст. Та, еврейчетат си викат: имам пълно 100% разделение на функционес у САЩ! Профи армиата ше се бие за нас и ние - гуш финансес и облагес. Тактики, соцялни експериментс...моделес! уви, чекай нещо подобно на ядрената бомба у финансовиа свет. Знам как ше се случи, незнам обаче - кога. Кат ми се прииска ше си покоментирам и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 8 години
*** не се хаби изобщо да пишеш тук, и другите са като мен .... :D:Dвсички имаме линк към глупавите идеи които си ги преписал от други глупaци и като искаме да се посмеем занем къде да идеме, така че е време да приключваш твоята мисия тук ... отвори ни очите, бегай да отваряш очите на други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
точно 1-2 пъти тоест това е 2 път защото няма да се хабя повече за теб и съм го писал в коментар 11 - http://***.investor.bg/drugi/338/a/kanada-v-usluga-na-globalnata-ikonomika-215538/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 8 години
на всяка тема съм по компетентен от точно теб, гарантирам ти !!! аз даже и с награди от национални състезания по математика може да се похваля, а ти с какво ?всичките ми коментари без ироничните имат смисъл, когато видя мислещ човек срещу мен му говоря смислено ... но като видя неуки простаци (не съм политкоректен) като нобела, просто няма смисъл да му говориш с аргументи ... 1,2 пъти и си викаш, що да се хабя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 0
Варяг
преди 8 години
Тя кризата на модела и в момента е налице.Всички икономики за затънали до ушите в дългове и това е бомба която наближава да гръмне.Дали с Тръмпили без него все тая,идва време да се плаща с лихвите.В момента всичкиработят за да си плащат дълговете,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още