fallback

САЩ поставят членството на Турция в НАТО под въпрос

Търсенето на отговорност не бива да се изражда, заяви американският държавен секретар Джон Кери

16:48 | 18.07.16 г. 8
Автор - снимка
Създател

Американският държавен секретар Джон Кери постави под въпрос членството на Турция в НАТО на фона на масовите арести и съкращения в страната след несполучливия опит за военен преврат.

„НАТО също има изисквания по отношение на демокрацията“, заяви цитиран от Washington Post Кери, след като върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини предупреди Турция да не извършва преврат след преврата. Тя отбеляза, че страните със смъртно наказание не може да се присъединяват към Европейския съюз – нещо, което е дългогодишна цел на Турция.

„Разбира се, ние сме за това, на виновните за пуча да им се търси сметка. Но това не бива да се изражда“, казва Кери, цитиран от медията. Държавният секретар настоява страната да следва демократичните принципи и при преследването на виновниците и да уважава институциите.

Опитът за преврат в петък в Турция превърна очакваната рутинна среща на Европейския съвет в кризисен мениджмънт. На практика всеки дипломат, присъстващ на срещата, изрази загриженост, дори алармира за арестите на хиляди съдии и членове на въоръжените сили от страна на турските власти в рамките на чистка, която продължава и в понеделник.

Много европейци се опасяват, че репресиите може да отприщят нова вълна от бежанци, бягащи от преследване в Турция. Те също така заплашват скорошното споразумение, според което Турция се съгласи да приеме обратно някои сирийски бежанци - политика, насочена към намаляване на броя на сирийците, които пресичат Средиземно море в опит да стигнат Гърция. Но репресиите може да накарат бежанците да твърдят, че няма да бъдат защитени в Турция и не бива да се връщат обратно там.

От друга страна, за ЕС позицията на Турция по отношение на смъртното наказание е ключов индикатор за правата на човека и върховенството на закона. В неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви пред тълпи от привърженици, които искат налагането на смъртно наказание за превратаджиите, че парламентът на Турция трябва да обмисли възстановяването на премахнатото през 2004  г. наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още