fallback

Демократическата партия в САЩ официално номинира Хилари Клинтън за кандидат-президент

Съгласието си Клинтън формално ще даде в четвъртък

08:33 | 27.07.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Демократическата партия в САЩ официално номинира Хилари Клинтън за кандидат-президент. Така за първи път в 240-годишната история на САЩ в надпреварата за Белия дом ще участва жена, предава Ройтерс.

Официалното си съгласие Клинтън ще даде утре (28 юли). 

Бившият държавен секретар и първа дама на САЩ беше подкрепена от мнозинството от делегатите на конгреса на Демократическата партия във Филаделфия. Тя успя да премине прага от 2 382 гласа, които бяха необходими, за да бъде номинирана.

Във видео обръщение към делегатите на конгреса на Демократическата партия Хилари Клинтън се обърна към младата женска аудитория. “Ако има момичета, които са останали да гледат телевизия до късно, просто ще кажа, че аз може и да стана първата жена президент, но всяка една от вас може да бъде следващата”, посочи тя.

Хилари Клинтън получава и твърдата подкрепа на съпруга си, бившият президент Бил Клинтън. В реч пред Конгреса той я описа като “динамична сила за промяна”. 

“Хилари е много добре подготвена да се възползва от възможностите за намаляване на рисковете, пред които сме изправени, и все още е онзи дяволски добър дявол на промяната, който някога съм познавал”, посочи той.

Междувременно бяха публикувани резултатите от социологическо проучване на Ройтерс и института Ipsos, според които републиканският кандидат Доналд Тръмп излиза с два процентни пункта преднина пред Хилари Клинтън.

Данните потвърждават, че това е може би най-оспорваната надпревара за Белия дом в последните десетилетия, тъй като различните проучвания дават много малка преднина за единия или другия кандидат. 

Преди пет дни конкурентът на Клинтън - Доналд Тръмп прие със “смирение и благодарност” да бъде кандидат на Републиканската партия за президент САЩ на изборите през ноември

You will find more statistics at Statista

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още