fallback

Wall Street се опасява, че Фед няма конкретен план за паричната политика

Проучване на CNBC показва, че според 60% от общо 39 експерти Фед няма конкретна рамка за решенията си за лихвените проценти

08:04 | 25.08.16 г. 6

В навечерието на конференцията на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг, на която ще се обсъжда паричната политика, пазарите не са особено убедени, че Федералният резерв на САЩ има конкретен план за провеждането на тази политика. Проучване на CNBC показва, че според 60% от общо 39 респонденти Фед няма конкретна рамка за решенията си за лихвените проценти. 24% са на противоположното мнение, а 16 на сто не са сигурни.

В изследването участват икономисти, мениджъри на фондове, стратези. Според 47% от тях актуалната политика се основава на последните икономически данни, а според 38 на сто тя зависи от собствените показатели на Фед, които се променят в средносрочен план.

„Фед се провали в това да постигне консенсус при комуникациите“, казва Даян Суонк, основател на DS Economics. “Ударът по надеждността кара пазарите да очакват някаква форма на безкрайни облекчения”, допълва тя. Суонк изразява загриженост и за това, че Фед дестабилизира пазара, като повишава лихвените проценти, и същевременно създава балони на финансовите пазри, ако не ги повишава.

Всяка година клонът на Федералния резерв в Канзас сити организира симпозиум в Джаксън Хол, на който участват десетки централни банкери, политици, университетски преподаватели и икономисти от цял свят.

Проучването на CNBC отразява недоволството и критики към Фед сред група от хора, които по принцип подкрепя или най-малкото разбира политиките на централната банка.

„Постоянното следене на Фед стана изтощително“, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group, който е и постоянен критик на Фед. „Бяхме повеждани в толкова много различни посоки, така че докато не видя какво точно ще правят, вече губя търпение да слушам какво казват“, допълва той.

В момента изглежда пазарите очакват облекчената парична политика да продължи. Според средната прогноза следващото повишение на лихвения процент ще е през януари. При предишното проучване очакванията бяха насочени към декември.

„Ако има силен доклад за заетостта през август, Фед може да действа през септември“, смята Ханк Смит, един от главните инвестиционни директори в Haverford Investments.

Според Чад Морганлендър, портфолио мениджър в Stiefel Nicolaus, Фед няма да рискува да дестабилизира пазарите преди изборите. „Инвеститорите могат да очакват посланията на централната банка да се променят след ноември“, коментира той.

Участниците в проучването не очакват изненади по време на симпозиума в Джаксън Хол. Малко повече от половината очакват тонът на изявленията да е неутрален. Според 24 на сто реториката ще клони по-скоро към затягане на паричната политика, а според 16% - по-скоро към въздържане от действия.

Според Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management, коментари в подкрепа на повишение на лихвите може да доведат до ръст в доходността на държавните облигации до нивата отпреди референдума за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още