IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се опасява, че Фед няма конкретен план за паричната политика

Проучване на CNBC показва, че според 60% от общо 39 експерти Фед няма конкретна рамка за решенията си за лихвените проценти

08:04 | 25.08.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В навечерието на конференцията на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг, на която ще се обсъжда паричната политика, пазарите не са особено убедени, че Федералният резерв на САЩ има конкретен план за провеждането на тази политика. Проучване на CNBC показва, че според 60% от общо 39 респонденти Фед няма конкретна рамка за решенията си за лихвените проценти. 24% са на противоположното мнение, а 16 на сто не са сигурни.

В изследването участват икономисти, мениджъри на фондове, стратези. Според 47% от тях актуалната политика се основава на последните икономически данни, а според 38 на сто тя зависи от собствените показатели на Фед, които се променят в средносрочен план.

„Фед се провали в това да постигне консенсус при комуникациите“, казва Даян Суонк, основател на DS Economics. “Ударът по надеждността кара пазарите да очакват някаква форма на безкрайни облекчения”, допълва тя. Суонк изразява загриженост и за това, че Фед дестабилизира пазара, като повишава лихвените проценти, и същевременно създава балони на финансовите пазри, ако не ги повишава.

„Когато основаваш политиката си върху актуални данни, които са волатилни, тогава получаваш волатилни изявления, а това не е начинът да управляваш нещо“, казва Адед Джоел Нароф, основател на Naroff Economic Advisors.

Всяка година клонът на Федералния резерв в Канзас сити организира симпозиум в Джаксън Хол, на който участват десетки централни банкери, политици, университетски преподаватели и икономисти от цял свят.

Проучването на CNBC отразява недоволството и критики към Фед сред група от хора, които по принцип подкрепя или най-малкото разбира политиките на централната банка.

„Постоянното следене на Фед стана изтощително“, коментира Питър Буквар, главен пазарен анализатор в The Lindsey Group, който е и постоянен критик на Фед. „Бяхме повеждани в толкова много различни посоки, така че докато не видя какво точно ще правят, вече губя търпение да слушам какво казват“, допълва той.

В момента изглежда пазарите очакват облекчената парична политика да продължи. Според средната прогноза следващото повишение на лихвения процент ще е през януари. При предишното проучване очакванията бяха насочени към декември.

„Ако има силен доклад за заетостта през август, Фед може да действа през септември“, смята Ханк Смит, един от главните инвестиционни директори в Haverford Investments.

Според Чад Морганлендър, портфолио мениджър в Stiefel Nicolaus, Фед няма да рискува да дестабилизира пазарите преди изборите. „Инвеститорите могат да очакват посланията на централната банка да се променят след ноември“, коментира той.

Участниците в проучването не очакват изненади по време на симпозиума в Джаксън Хол. Малко повече от половината очакват тонът на изявленията да е неутрален. Според 24 на сто реториката ще клони по-скоро към затягане на паричната политика, а според 16% - по-скоро към въздържане от действия.

Според Джим Полсън, главен инвестиционен стратег в Wells Capital Management, коментари в подкрепа на повишение на лихвите може да доведат до ръст в доходността на държавните облигации до нивата отпреди референдума за Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Wall Street е много прав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
не ги мислете фед те са измислили света и знаят кога ще свьрши така 4е не ги мислете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
не ги мислете фед те са измислили света и знаят кога ще свьрши така 4е не ги мислете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 7 години
Споко, не оплаквайте $...все още руснаци, китайци и всички останали джагатайци по света им капят лигите по фалшивите $ макар да знаят че вече не ги и печатат а са само виртуални. При толкова зомбиран свят $ ще се котира даже и на Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
По-скоро трябва да се опасяваме че има и от Уолстрийт очевидно не го харесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Разбира се, че няма, а и да има - той не е такъв, какъвто би се харесало на повечето. ФЕД просто няма вече опции, защото упорито отказваше да се вслуша в гласа на разума и да премахне стимулите още 2013-та, а то и тогава вече беше късно. ФЕД се натика в ъгъла защото печатницата е най-лесното нещо, а и закърпва в краткосрочен план нещата.Но изобщо не е правилно решение за период, по-дълъг от година, напр. Изкривяването на пазара и пренасочването на инвестициите просто обезмисля самата същност на сободата на капитала. Естествено, определени хора печелят, при това много. Та така - не могат да повишат лихвите, защото доларът ще поскъпне и това доста сериозно ще се отрази на корпоративните печалби, а и дълг от 20 трилиона+ не е малка работа. Преди изборите изобщо никой да не очаква какъвто и да е намек дори от ФЕД за някаква посока.След изборите, това е мое мнение, ще започнат ново печатане и следваща QE..Toва е - пътят вече е само надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още