fallback

Джефри Лакър от Фед призова за "изпреварващо" повишение на лихвите

По думите му лихвата днес би трябвало да е поне 1,5%. Диапазонът на лихвата по федералните фондове в момента е 0,25-0,50%

18:31 | 04.10.16 г.

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Ричмънд Джефри Лакър призова централната банка да повиши лихвените проценти, за да изпревари вероятното ускорение на инфлацията, което пък би наложило по-резки повишения по-късно, съобщи Bloomberg.

„Макар че инфлационният натиск изглежда далечно и теоретично опасение сега, разумни предварителни действия ще ни помогнат да избегнем трудно предвидимата поява на ситуация, която изисква по-драстични мерки впоследствие“, каза Лакър във вторник по време на реч в Чарлстън, Западна Вирджиния. По думите му лихвата днес би трябвало да е поне 1,5%. Диапазонът на лихвата по федералните фондове в момента е 0,25-0,50%. 

Федералната комисия по операциите на открития пазар остави лихвите без промяна по време на заседанието си през септември. Тогава трима от членовете на комисията гласуваха в подкрепа на повишението.

„Изпреварващи увеличения на лихвата по федералните фондове вероятно ще изиграят ключова роля за поддържането на стабилността на инфлацията и очакванията за инфлацията“, казва Лакър по време на конференция за перспективите пред икономиката.

„Федералният резерв под ръководството на Пол Волкър и Алан Грийнспан взе трудните решения, които бяха необходими, за да се овладее инфлацията и за да се задържи ниска“, припомня той.

Лакър, който тази година няма право на глас за паричната политика, миналата година през септември и октомври гласува в подкрепа на затягането на паричната политика – мярка, която в крайна сметка се случи през декември. Лакър ще гласува отново през 2018 г.

Bloomberg посочва, че Джефри Лакър е бил последователен в призивите си за изпреварване на инфлацията и избягване на балони в цените на активите. По думите му що се отнася до целите за заетостта и инфлацията, нещата „изглеждат добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още