fallback

Тръмп: Пазарът е във фаза на "гаден" балон

Анализатори изчисляват, че евентуална победа на милиардера на изборите може да заличи 7% от широкия американски индекс S&P500

12:20 | 06.10.16 г. 23

Според Доналд Тръмп американският капиталов пазар е надценен и се намира по средата на „гаден“ балон. Пазарът обаче също не изглежда да е негов привърженик.

Прогнозите на анализаторите от Macroeconomic Advisers сочат, че евентуална победа на републиканския кандидат ще доведе до спад на широкия борсов индекс S&P500 със 7%, което от своя страна ще заличи напълно тазгодишния възход на индекса, пише MarketWatch.

Притесненията относно кампанията на Тръмп са свързани с: данъчната му политика, която се предполага, че ще облагодетелства богатите; депортирането на имигранти без документи от съответните правителствени органи; както и извънредните такси по вноса, които се предполага, че могат да разпалят търговска война.

Анализаторите са притеснени, че политиката на Тръмп може да бъде опасна за икономическото развитие на САЩ. Точно поради тази причина икономистите Дж. Пракън и Крис Варварес считат, че евентуалната победа на милиардера ще повлияе негативно на американския капиталов пазар.

Като част от своето проучване двамата са открили обратна корелация между дневната рискова премия на акциите и изборните прогнози на Hейт Силвър – главен редактор на „FiveThirtyEight”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още