fallback

Републиканците сами гарантираха на Хилари Клинтън победа на изборите в САЩ

Според участниците в дискусия на тема изборите за президент в САЩ, ако Тръмп спечели, страната ще стане много по-изолационистично настроена

15:41 | 26.10.16 г. 16
Автор - снимка
Редактор

Републиканците сами гарантираха на Хилари Клинтън победа в изборите за президент на САЩ с номинацията си на Доналд Тръмп. Това бе един от основните изводи на участниците в дискусията "Президентски избори в САЩ 2016: Поглед от София", организирана от Американската търговска камара в България (AmCham).

Справедливостта, справедливото разпределение на благата със сигурност е основна тема в тази кампания, коментира Кенет Лефковиц, управляващ партньор в New Europe Corporate Advisory. Според него обаче и при двамата кандидати тази насока на кампаниите е "малко иронична и популистка".

„Икономическият растеж се забавя и никога няма да се върнем към 4%, към което Доналд Тръмп твърди, че се стреми с икономическата си политика. „Новото нормално е 1-2%“, допълни Лефковиц.

Макар че САЩ се нуждаят от развитие на инфраструктурата, бъдещият растеж лежи върху технологиите и именно в тази насока трябва да работи следващият президент на САЩ, коментира Дейвид Хемпсън, управляващ партньор в Technology Transfer. Той даде за пример програмата National Network for Manufacturing Innovation – публично-частни партньорства между американската индустрия, университети и държавна администрация в сферата на науката и технологиите. Според Хемпсън именно подобни програми ще създадат огромен икономически растеж и множество квалифицирани кадри.

Участниците в дискусията се съгласиха, че кандидатът на републиканците Доналд Тръмп е доста по-изолационистически настроен във всяко едно отношение – икономическо, търговско, имиграционно – отколкото Хилари Клинтън. Именно от тази гледна точка се очаква той да прекрати преговорите и да не се стигне до сключване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), докато демократът вероятно ще продължи напред със споразумението, но с малко по-различна позиция от тази на сегашната администрация.

Надеждите ми са, че тези избори ще доведат и до Конгрес, при който ще се приемат нови политики по отношение на имиграцията, срещу които толкова силно се противопоставя Тръмп, защото реално няма друга алтернатива, коментира и журналистът Ерик Дейвид Холзи.

„Нужна е по-модерна имиграционна система, която приема повече хора, която обработва по-бързо молбите за кандидатстване и решава проблемите с търсенето на квалифицирани имигранти", допълни той. Според него това не позволява на технологични предприемачи, например, включително от България, да получат опит от САЩ и да засилят квалификациите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още