IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият президентски дебат в САЩ, или Тръмп в битка срещу себе си

Републиканецът даде силни отговори на редица въпроси, но отново позволи на егото си да се хване в капаните на Клинтън

11:35 | 20.10.16 г. 16
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-добрият шанс Доналд Тръмп да стане президент на САЩ винаги е бил да насочи кампанията си към нещо по-важно от себе си – съживяването на икономиката, смяната на покойния съдия Антонин Скалия във Върховния съд, разгромяване на ИДИЛ или друго нещо, с което да защити идеята си за промяна на страна, недоволна от съществуващото статукво. В дебата в сряда Тръмп показа какво можеше да се случи, ако се беше борил повече по тези въпроси, въпреки че все пак изложи на показ и Ахилесовата си пета - капризното си его, коментира Wall Street Journal (WSJ).

Тръмп никога няма да победи в спор Хилари Клинтън от гледна точка на детайлите, но през голяма част от дебата той успя да се противопостави с философията си, което бе най-добрият му шанс да скъси разликата между него и Клинтън в социологическите проучвания. Отговорите му на въпросите за Върховния съд и правото да се носят оръжия бяха добри, както и за придържането към първоначалното значение на Конституцията.

Републиканецът успя и ясно да покаже огромните разлики между двамата кандидати по отношение на икономиката. Той ще намали данъците, тя ще ги повиши. Той ще смени програмата ObamaCare, тя ще я разшири. Той иска да увеличи доходите с една по-силна икономика, тя иска да преразпределя доходи. Твърдението ѝ, че планът ѝ „няма да добави и едно пени към дълга“ на страната е абсурдно.

Смятаме, че Тръмп греши по отношение на търговията, а твърденията му по отношение на NAFTA (Северноамериканското споразумение за свободна търговия) са глупости, но той наистина успя да покаже двуличието на Клинтън по въпроса, пише изданието. Тя каза, че се е противопоставила на Транстихоокеанското партньорство (ТТП/TPP) чак след като е прочела текста, но документи на WikiLeaks показват, че вече е била срещу него по политически причини, още преди то да бъде договорено.

Клинтън не успя да отговори убедително на въпроса на модератора за фондацията ѝ и приемането на дарения от чужденци, докато е била Държавен секретар. Тръмп с право нападна нея и съпруга ѝ за уж голямата ѝ подкрепа за Хаити, след като се оказа, че те са помагали основно на приятели, осигурявайки им изгодни договори.

Въпросът е дали всичко това ще има значение предвид явните недостатъци на характера на Тръмп. Кампанията на Клинтън явно е изготвила психологически профил на републиканеца, за да разбере, че най-големият му недостатък е неспособността му да игнорира или отблъсква личните критики. Неговите конкуренти на първичните избори сред демократите направиха грешката да се опитат да го премахнат чрез позициите му. Клинтън обаче се опитва да го притисне чрез характера му, а в сряда тя продължи да му залага капан след капан. И Тръмп обикновено попадаше в тях.

Тя го накара да изглежда извънредно слаб по въпроса, свързан с жените, които го обвиняват в сексуален тормоз, след като Тръмп я нападна обратно и я обвини, че тези жени вероятно са били постановка на собствената ѝ кампания. Дори това да е вярно, пише WSJ, Тръмп трябваше да се справи далеч по-добре, показвайки малко смирение, ако не и разкаяние, за да спечели вота на повече жени на 8 ноември.

Тръмп и Клинтън имаха сблъсък и по по-благоприятното отношение на републиканеца към руския президент Владимир Путин. Тя посочи, че няколко правителствени разузнавателни агенции са идентифицирали руските хакери като източник на атаките срещу партията на демократите и американските избори. Тръмп обаче защити руския лидер, настоявайки, че няма близки отношения с него, но че Путин е „надхитрил“ Клинтън „на всяка стъпка по пътя“.

Най-голямата грешка на Тръмп бе отказът му да каже дали ще приеме резултатите от изборите, ако изгуби. „Ще реша тогава“, каза Тръмп. След като модераторът повтори въпроса си, Тръмп влоши още повече нещата, заявявайки: „Ще ви държа в напрежение, ясно?“.

А тук отново говори егото на Тръмп – човек, който не обича да губи, отказвайки да поеме отговорност за кампанията си. Избирателите и вляво, и вдясно искат да имат доверие на избирателната система. Изявлението на Тръмп ни кара да се чудим дали той и съветникът му Стив Банън не планират да обвиняват всички други, само не и себе си, ако той наистина загуби.

В третия и последен дебат Доналд Тръмп се пренасочи от обиди срещу интелигентността на американския избирател към обиди срещу самата американска демокрация. Той лъжливо заяви, че има „милиони хора“, регистрирани за участие в изборите, които нямат право да гласуват и намекна, че може и да не уважи резултатите, коментира редакторският екип на New York Times.

Хилари Клинтън бе очевидно шокирана от неговите нападки срещу самите основи на републиката, американската традиция на мирно прехвърляне на властта. „Това е ужасяващо“, каза тя, и с право. „Нека да е ясно това, което той казва и има предвид. Той почерня, омаловажава нашата демокрация. И аз съм ужасена, че някой, който е номинация на една от двете основни партии, заема подобна позиция“, допълни тя.

Изявлението на Тръмп, както каза Клинтън, беше „ужасяващо“, пишат и редакторите на BloombergView. Но не беше и някаква аномалия. На предишния президентски дебат Тръмп обеща да хвърли противника си в затвора, ако спечели. Това изявление също беше крайно антидемократично и абсурдно.

Има достатъчно основания да се съмняваме в компетенцията и темперамента на Тръмп, като основното е самата му кампания. Но Тръмп сега ясно показа, че дори неговата ангажираност с демократичните норми, процеси и стандарти не може да си приема за даденост.

Той обещава да наложи закон и ред, подривайки върховенството на закона и захвърляйки всяко усещане за ред. Следващите седмици ще бъдат опасни времена за американската демокрация, завършва изданието.

Всичко за изборите в САЩ следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 1
delcoSmoka
преди 7 години
На чуфута Блумбърг знаеш ли колко му пука за това какво мисли плебса в БГ?Важбо е пропагандата против реъмп да лови декиш щото няколко МИЛИОНА УМРЕЛИ са готови са гласубат за ХИларито ха ха ха ЕГАТИ И ДЕМОКРАЦИЯТА ЕГАТИ ФАРСА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Инвестор , давайте от време на време на началниците си от блумбъргово да попрочетат какво мисли простолюдието , относно пропагандните манджи с които се опитвате да ни храните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Пи-чове, нещо се заформя на далавера за нас електората!, ...тъй като много си падаме по копирането и във връзка с нашите избори, ... някой знае ли коя наша красавицЪ шъ прай фелициу на гласувалите за Цецка Цачева?, щото у САЩ вече Мадона предлагала орален секс на всеки, който гласува за Хилари Клинтънhttp://***.vesti.bg/sviat/amerika/madona-shte-vi-napravia-svka-ako-glasuvate-za-hilari-6060345
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Жалко, че мога само веднъж да ти дам минусче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
CNN: Клинтън - 52% Тръмп - 39%Washington Times: Клинтън - 23% Тръмп - 72%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 18
khao
преди 7 години
един от ефектите на пропагандата е да виждаш във всичко конспирация ;) ... пък ти си мисли че е различаваш, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
delcoSmoka
преди 7 години
Ха ха ха за чудещите се ЗАЩО в БГ медиите така нагло и очевадно поткрепят Хилъри. Мили мои погледнете от куде се ФИНАНСИРАТ ВСИТЕ НПО-та в БГ и ИБРИКЧИЙСКИЪЕ МЕДИИ ! Нещо за СОРОС и МЪРДОК да сте чували ?Така ,че не се чудете ГЛОБАЛИСТИТЕ са в ПАНИКА и парите НЯМАТ значение след като е на карта будещето им !!! А за пропагандата срещу Путин ....ПАТЕТИЧНО дори хора като мен дето ненавижда червените *** просто идва във повече !!! Дано Дони да спечели и да се ПОЧВА !!! Защото не си правете илюзии - ще има война ! Власт така лесно не се дава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Бабешкери като тази припадаща по митингите кандидатка за президент превръщат спора за бъдещето на АМЕРИКА и света в едно МАХЛЕНСКО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ.ВИДЯХМЕ ДОКЪДЕ ДОКАРА ЕВРОПА ЕДНА ПОДОБНА НА НЕЯ БАБИЧКА - превърна я в гето на чужди мигранти.Докъде може да докара света баба Клинтън е въпрос който не зависи от нея, а от нейния вицепрезидент който ще я смени много скоро след избора й!ТЕЗИ ИЗБОРИ СА ЗАДКУЛИСИЕ ПРИ КОЕТО БАБАТА ЩЕ Е РАКЕТАТА НОСИТЕЛ НА НЯКОЙ КОЙТО СТОИ В СЯНКАТА НА ПРОЖЕКТОРИТЕ!Кой е вицето на бабата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Жалко, че мога само веднъж да ти дам плюсче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
qnidopi
преди 7 години
Като прочетох пропагандните статии на инвестора (и къде ли още не..) и ми става кристално ясно кой кандидат е по-малкото зло. Предимството да си живял в период на соц пропаганда, е че можеш да четеш през нея кристално ясно. Жал ми е за тези, които така и не се научих и си останаха вечните овце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още