fallback

И Тръмп, и Клинтън са непредсказуеми кандидати, коментира експерт

Според Джеръми Шапиро най-голямата илюзия на европейците е представата, че САЩ трябва да продължат да гарантират сигурността на Европа

21:17 | 03.11.16 г. 12

"Основният мит за Тръмп е, че не мисли това, което казва и че няма да го осъществи. Ние в Европа често не взимаме на сериозно неговите коментари". Това каза Джеръми Шапиро, директор Изследвания към Европейския съвет за външна политика, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

За него главното погрешно схващане за Клинтън е, че тя сама се е издигнала и ще бъде доста по-различна от Обама. 

По думите на Шапиро и двамата кандидати за президентския пост в САЩ са непредсказуеми, но за Тръмп това важи в по-голяма степен. "Той няма никакъв опит, прави смътни изказвания по време на кампанията си и неговите съветници са непознати на хората", подчерта експертът.

Според него най-голямата илюзия на европейците е представата, че САЩ трябва да продължат да гарантират сигурността на Европа.

"Има бавна постепенна еволюция към по-голяма автономност на Европа, която се насърчава от САЩ", каза Шапиро, допълвайки, че Клинтън би опитала да стимулира европейците към по-голяма самостоятелност, а с Тръмп ще се очакват много трудни преговори и дори прекъсване на двустранните отношения.

"Сред приоритетите на Хилари Клинтън ще бъдат в краткосрочна гледна точка да се справи с проблема в Сирия и Близкия изток, а в дългосрочен план - силно присъствие на САЩ в Югоизточна Азия и ефикасни връзки с Китай. Отношенията с Русия ще бъдат една от основните разлики с Обама, тъй като Хилари има по-негативно отношение", каза още Шапиро.

Всичко за изборите в САЩ следете тук

Още подобни новините вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още