IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се оттегля от бизнеса си?

Засега не е ясно каква роля ще играят децата му

18:09 | 30.11.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп вероятно ще се оттегли изцяло от своята бизнес империя, след като стане официално държавен глава на САЩ. Стъпката не е задължителна от правна гледна точка, но той възнамерява напълно да се концентрира над държавните дела, писа самият той в Twitter.

Засега не е ясно обаче в каква степен ще е оттеглянето му в действителност и каква роля ще играят децата му.

В платформата Тръмп пише, че в момента се създават правни документи, с които той да бъде „напълно изваден от бизнес операциите". „Президентството е много по-важна задача", посочва той. Важно било и да няма конфликт на интереси.

На 15 декември той възнамерява да даде в Ню Йорк повече подробности на медийно събитие, в което ще участват и децата му.

В САЩ няма закон, който да принуди Тръмп да продаде бизнеса си или да управлява чрез мениджъри или тръст. Практиката е обаче предприемачи, заели държавен пост, да създават т. нар. blind trust - независим фонд, който като довереник поема управлението на бизнеса им. В този случай те остават собственици, но за срока на мандата си се отказват от правото си на глас. Акции, облигации и други ликвидни активи могат да бъдат прехвърлени във фонда.

 

Тръмп планираше по-рано да повери своята група от компании на трите си най-възрастни деца като попечители – Доналд младши, Иванка и Ерик. Това обаче явно предизвиква съмнения дори у самия него. „Аз не знам дали става дума за blind trust, ако той се ръководи от Иванка, Дон и Ерик“, заяви бъдещият президент. Тръмп поясни, че би искал да има "нещо", което да отдели ангажиментите му към родината и към бизнеса.

Тъй като Тръмп обяви, че ще информира обществеността заедно с децата си, остава под въпрос до каква степен неговата бизнес империя ще бъде автономна. Дори ако той формално се оттегли от конгломерата, едва ли се очаква децата му да ръководят бизнеса напълно независимо, пише DPA.

Освен това ще е проблематично неговите клубове по голф, небостъргачи и хотели да не са свързани тясно с името му. Марката Тръмп е един от най-важните капитали на предприемача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 0
Boyan Asenov
преди 7 години
Добро решение, за да няма поводи за обвинения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Мада, сега може да краде направо от държавата - вместо от акционерите. Фалирал е всичко до което се е докоснал досега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още