IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп надви в битката със Силициевата долина?

Принципите на технологичната общност в САЩ се сблъскаха с истинската политика... и загубиха

17:31 | 17.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Победата на Тръмп може да принуди Силициевата долина да започне да изглежда повече като другите големи индустрии. През годините технологичната общност обърка много представители на Вашингтон, като отказа да работи с властите. Тя смята, че вижданията ѝ са напълно различни от техните, ето защо често не желае да съдейства, дори и това да донесе ползи на бизнеса. През 2016 г. лидерите от индустрията изцяло подкрепяха Хилари Клинтън за президент и гледаха на управлението на Тръмп като фарс или като нещо почти невъзможност.

Силициевата долина всъщност може да спечели много от управлението на Тръмп, дори и да загуби някои неща. Apple и други компании ще трябва да върнат милиарди долари в САЩ, скрити в чужбина, в случай на данъчна реформа.

Но темите за имиграцията, киберсигурността, шпионажа, антимонополните мерки и интернет неутралността отново са на масата за преговори. Един от най-големите въпроси пред Силициевата долина остава имиграцията, тъй като индустрията е силно зависима от талантите, идващи от чужбина, които Тръмп толкова не харесва.

Сега лидерите на технологичната индустрия в САЩ може да се наложи да избират между личните си принципи и тези на своите акционери от страната. Тръмп отправя този въпрос към много от тях. Като ръководители на публично търгувани дружества решението е да се срещнат с Тръмп.

Да се противопоставяш на президент на САЩ като основател на частна фирма или като инвеститор, е трудно, но може да се случи. Да се обявиш твърдо срещу един хаотичен и отмъстителен президент, ако си директор на публична компания, е доста рисковано.

И това не е хипотеза. Туитовете на Тръмп изпратиха книжата на Boeing с 1% надолу на 6 декември, а тези на Lockheed Martin се потопиха с 3% на 12 декември, след като той разкритикува скъпо струващите държавни поръчки, изпълнявани от компанията. Всичко това може да служи като предупреждение. Когато дойде моментът, в който новоизбраният президент има повече от 140 знака, за да се изкаже, и има властта на правителството зад себе си, последствията могат да бъдат по-тежки.

Някои представители на Силициевата долина не са съгласни с това. Според тях правенето на компромиси с ценностите не помага нито на компаниите, нито на служителите.

Силициевата долина показа, че е готова да извива ръцете на държавата и на местните власти, за да запази правата на малцинствата и ЛГБТ общността в последните години, но много други компании, сред които Yahoo, бяха повече от доволни от това да си сътрудничат с правителствените агенции.

Ако ръководителите на технологичните компании се провалят в реакцията си сега, техните най-добри служители могат да свършат това вместо тях, твърди Хънтър Уок, бивш продуктов мениджър в Google.

"Истинската власт е в ръцете на служителите на тези технологични компании", коментира Уок. "Смятам и се надявам, че ръководителите ще искат служителите им да вярват в същите ценности за разнообразие на работната сила, включване, иновации. Смятам, че в крайна сметка работата на главните изпълнителни директории не е да карат цената на акциите да расте, а да запазят компаниите си като места, в които талантите искат да работят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 7 години
Има се предвид, че тази е единствената непублична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Longin
преди 7 години
неграмотен превод , или редакция ...?"тревожно е, че единствената частна фирма, чийто представител беше на срещата - Palantir..."другите представители са били все на държавни фирми, тъй ли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
Надвил на приказки и на маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
supertrader
преди 7 години
Надвил на приказки и на маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още