IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателната колегия потвърди победата на Доналд Тръмп

В подкрепа на милиардера са гласували 304-ма членове на колегията

11:11 | 20.12.16 г.
<p>
	Член на Колегията от Пенсилвания държи бюлетината с името на Доналд Тръмп. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Член на Колегията от Пенсилвания държи бюлетината с името на Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп вече официално е президент на САЩ и ще встъпи в длъжност на 20 януари 2017 година. Неговата победа беше потвърдена от Избирателната колегия на страната, пише CNBC.

Процедурата по избор на президент на САЩ е малко усложнена. На практика избирателите гласуват за членове на Избирателната колегия, а те имат право и да не гласуват за кандидата на своята партия.

В колегията има 538 места и в нея влизат представители от 50-те американски щата и окръг Колумбия. Изборът на членовете се прави на базата на резултатите в отделните щати. Всеки щат има точно определен брой представители в колегията, описани в Конституцията на страната. Най-голям брой членове на Колегията има Калифорния – 55.

Тази система е доста противоречива. Въпреки че Хилари Клинтън има с 3 млн. повече гласове на избирателите, Тръмп успя да вкара повече републиканци в колегията и така спечели поста в Белия дом.

Резултатите показват, че за Доналд Тръмп в Избирателната колегия са гласували 304 души срещу 227 за Хилари Клинтън, допълва LA Times.

Данните ще бъдат оповестени публично на 6 януари 2017 година и тогава Конгресът официално ще потвърди резултатите, че милиардерът е президент на САЩ. Няколко дни по-късно той ще положи клетва и ще встъпи в длъжност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още