IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмяната на Obamacare би струвала 350 млрд. долара до 2027 г.

Това прави заявеното цялостно премахване на програмата от новоизбрания президент Доналд Тръмп доста по-сложно

20:47 | 04.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пълната отмяна на здравната програма на Барак Обама Obamacare би струвала 350 млрд. долара в рамките на следващото десетилетие, сочи нов анализ на двупартийната Комисия за отговорен федерален бюджет на САЩ. Това прави заявеното цялостно премахване на програмата от новоизбрания президент Доналд Тръмп доста по-сложно, коментира CNN Money.

Obamacare бе внимателно създадена през 2010 г., като целта бе федералният дефицит да не нарасне – всъщност програмата дори леко увеличава приходите. Законът засяга федералния бюджет по три начина: средства за осигуряване на здравната грижа, данъци и такси и компоненти на националната здравна програма Medicaid.

Ако трите съставни части бъдат премахнати, това ще доведе до спестявания за 1,55 трлн. долара от първия компонент, но и разходи за съответно 800 млрд. и 1,1 трлн. долара от другите две части. А това ще отвори дупка в бюджета преди републиканците изобщо да измислят план, с който да заменят програмата, а той също трябва да бъде финансиран.

В момента републиканците от Конгреса се фокусират върху премахването на средствата за осигуряване на здравна грижа и данъците и таксите чрез процес, известен като балансиране на бюджета.

Отмяната на тези два компонента наистина ще спести 750 млрд. долара на федералното правителство, сочи комисията. Очаква се обаче законодателите да отложат прекратяването на субсидиите и разширяването на Medicaid, докато не достигнат до нов вариант, което може да отнеме поне две години. Запазването им в продължение на две години ще намали очакваните спестявания до 550 млрд. долара.

Тези пари са от значение за републиканците, които се нуждаят от всички възможни средства, за да платят за новия си план, който вероятно ще включва данъчни облекчения за американците, плащащи сами застраховките си. Без солиден буфер от частичната отмяна на Obamacare законодателите или ще трябва да намерят средствата от друго място в бюджета, или да осигурят по-малки данъчни облекчения – а това от своя страна ще направи по-трудно за хората да си позволят здравно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още