fallback

Апелативният съд в Сан Франциско удържа на натиска на Тръмп за имиграцията

Окончателният изход на делото за указа, който забранява влизането в САЩ на граждани на 7 мюсюлмански държави и на бежанци, ще бъде определен от Върховния съд

07:49 | 10.02.17 г. 7

Апелативният съд в Сан Франциско подкрепи съдебното решение, което временно спира изпълнението на указа на президента Доналд Тръмп за имиграцията, предава Ройтерс.

Окончателният изход на делото вероятно ще бъде определен от Върховния съд, отбелязва информационната агенция. Белият дом заяви, че няма непосредствен коментар. 

С указ от 27 януари Тръмп забрани за период от 90 дни граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат в САЩ и спря за 120 дни приемането на бежанци. За бежанци от Сирия забраната е безсрочна. 

Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на президентския указ в края на миналата седмица. Решението му беше обжалвано от правителството. 

Според апелативния съд обаче правителството не е представило каквито и да било доказателства, които да оправдават забраната от гледна точка на националната сигурност, нито доказателство, че всеки чужденец от седемте страни е извършил терористична атака в САЩ. 

"Ще се видим в съда. Сигурността на нацията ни е поставена на карта", написа Тръмп в Туитър след обявяването на решението. 

SEE YOU IN COURT, THE SECURITY OF OUR NATION IS AT STAKE!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 9, 2017

Същевременно агенцията публикува и информация от вътрешен доклад на американската администрация, според която оградата по границата с Мексико ще струва 21,6 млрд. долара. Необходимото време за построяването й е повече от три години.

Цената е доста по-висока в сравнение с оценката на Тръмп, който говореше за 12 млрд. долара.

Докладът ще бъде официално представен от американската служба за вътрешна сигурност през следващите дни.

Плановете предвиждат до 2020 г. стената да е с протежение от около 2 хил. км, т.е. почти по протежение на цялата граница между САЩ и Мексико. В момента има стена на 654 км от границата между страните.

Строителството се предвижда да се осъществява на фази. Първата е най-малка и ще огради райони в близост до Сан Диего, Калифорния, Ел Пасо, Тексас, и долината на р. Рио Гранде.

От службата засега отказват да коментират съществуването на „евентуални предварителни документи“ за мерките за ограничаване на нелегалната имиграция от Мексико.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още