IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Оптимист съм за икономиката на САЩ, но ще има отражение върху останалите

Управителят на МВФ е притеснена за резултата от изборите в големите европейски икономики

14:40 | 12.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

От "малкото, което знаем" може да сме оптимисти за икономиката на САЩ под управлението на Доналд Тръмп, коментира управителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време на конференция в Дубай.

"Лошата новина обаче е, че това ще има отражение върху останалия свят", каза тя, цитирана от Ройтерс.

Коментарите, които прави новият американски президент за данъчни реформи и увеличаване на разходите за инфраструктура, имат потенциал да подкрепят икономическото развитие на страната, обясни Лагард.

По-бързият икономически растеж и намаляването на инфлацията може да накара Федералният резерв да повиши лихвите повече пъти от планираното, особено на фона и на растящата инфлация, посочва още ръководителят на МВФ.

Лагард каза още, че Фондът внимателно следи действията на новата администрация в Белия дом, особено заявките за премахването на закона Дод-Франк, приет през 2010 година и предвиждащ по-строги регулации на финансовия сектор, за да бъде избегната нова криза.

Ръководителят на МВФ защити и действията на европейските страни в решаването на кризисни ситуации, посочвайки стабилизирането на Ирландия, Кипър и Португалия. За нея обаче още има какво да се направи по отношение на дълговата криза на еврозоната.

Кристин Лагард посочи още, че "както всички" се притеснява от изхода на предстоящите европейски избори. Тя обаче не уточни в какво се състоят нейните опасения.

Ройтерс посочва, че през следващите месеци ще има парламентарни избори в три от най-големите европейски икономики - Великобритания, Франция и Холандия.

Марин льо Пен, която предлага излизането на Франция от ЕС и еврозоната, печели популярност преди изборите във Франция през април, в Холандия популистът Геерт Вилдерс е водещ в обществените проучвания, а Ангела Меркел е изправена пред сериозна конкуренция в лицето на Мартин Шулц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още