fallback

Йелън: Политиките на Фед не попречиха, а помогнаха на възстановяването в САЩ

Според CNBC председателят на Фед е трябвало да отговаря на много по-неудобни въпроси днес отколкото вчера пред комисията по банково дело в Сената

21:30 | 15.02.17 г. 7

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън призна, че американската икономика е слаба, но посочи, че политиките на централната банка са представлявали помощ, а не пречка. „Откакто централната банка прие исторически гъвкавите политики след финансовата криза през 2008 г., икономиката на САЩ всъщност расте по-бързо отколкото други части на света и има силна банкова система“, каза Йелън, цитирана от CNBC, по време на изслушването си пред комисия в Камарата на представителите в Конгреса.

„Икономиката се възстанови по-бързо от Европейския съюз например след кризата […] Федералният резерв приложи много гъвкави парични политики, които имаха за цел да насърчат разходите и да понижат безработицата и да постигнат ценов стабилност, какъвто е нашият мандат, заложен от Конгреса“, каза Йелън.

„Смятам, че сме много близо до постигането на тези цели и паричната политика остава гъвкава“, допълни тя. 

CNBC посочва, че все пак американската икономика остава слаба и ръстът на БВП така и не може да прескочи бариерата от 3% през нито една година от възстановяването насам.

От пика в заетостта през 2010 г. американската икономика е добавила 16 млн. работни места, но ръстът във възнагражденията, коригиран спрямо инфлацията, е по-нисък в сравнение с нивата отпреди кризата.

„Икономическият растеж беше доста разочароващ“, каза Йелън.

Според CNBC председателят на Фед е трябвало да отговаря на много по-неудобни въпроси днес отколкото вчера пред комисията по банково дело в Сената. Няколко членове на комисията по финансови услуги в Камарата на представителите засегнаха въпроса за икономическия ръст сравнен с екстремните мерки на Фед, сред които седем години почти нулеви лихви и баланс, който достига близо 4,5 трлн. долара. Републиканецът Джеб Хенсърлинг, който е председател на комисията неколкократно посочи, че не смята, че Фед е намерил правилния баланс между регулации и растеж.

„Икономиката се възстановява след много тежка криза“, каза в своя защита Йелън. „Въведохме по-строги финансови регулации, които накараха банките да подсилят своите капиталови буфери, за да се справят с лоши кредити и за да станат достатъчно силни, така че да подкрепят икономическия растеж и възстановяването на нашата икономика“, допълни Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още